Business Internaţional

Grupul ArcelorMittal, care deţine trei fabrici în România, devine unul dintre principalii candidaţi pentru cumpărarea uzinelor franceze deţinute de Sanjeev Gupta, proprietarul Liberty Galaţi

Sanjeev Gupta a cumpărat în 2019 combinatul Sidex din Galaţi (actualul Liberty Galaţi), într-o tranzacţie de 740 de milioane de euro care a inclus alte şase unităţi de producţie din Europa

Sanjeev Gupta a cumpărat în 2019 combinatul Sidex din Galaţi (actualul Liberty Galaţi), într-o tranzacţie de 740 de milioane de euro care a inclus alte şase unităţi de producţie din Europa

Autor: Eduard Ivanovici

02.06.2021, 15:26 1197

Grupul siderurgic ArcelorMittal, care deţine trei fabrici în România, la Hunedoara, Iaşi şi Roman, a devenit una dintre companiile care intenţionează să se năpustească asupra fabricilor de oţel pe care le deţine miliardarul Sanjeev Gupta în Franţa, scrie Financial Times.

Printre candidaţi se găsesc producătorul german de oţel Saarstahl şi grupul italian Beltrame, companiile intenţionând să achiziţioneze fabricile Ascoval şi Hayange, deţinute de Gupta.

La sfârşitul lunii aprilie, Liberty Steel, fondat de antreprenorul anglo-indian în 1992, a pus la vânzare cele două fabrici din nord-estul Franţei în condiţiile în care acestea nu a reuşit să le refinanţeze.

Liberty Steel, parte din conglomeratul familiei Gupta – GFG Alliance, a cumpărat fabrica Hayange în luna august a anului trecut după ce fostul operator British Steel a intrat în insolvenţă.

Ascoval a fost controlat de Greybull Capital, o companie de investiţii private care a deţinut producător britanic de oţel, fabrica fiind cumpărată în aceeaşi perioadă de Liberty.

GFG s-a chinuit constant să găsească noi surse de finanţare după prăbuşirea principalului său creditor, Greensill Capital, din luna martie. Mai mult, grupul se confruntă cu o investigaţie lansată de Biroul de combatere a fraudelor complexe din Marea Britanie (SFO).

Vânzarea celor două fabrici franceze este observată cu atenţie de către autorităţi.

Hayange, localizat aproape de graniţa cu Germania, este considerat un o resursă naţională strategică deoarece produce şinele de oţel ale căilor ferate franceze şi metroului din Paris. Între timp, Ascoval operează un cuptor cu arc electric dedicat reciclării deşeurilor.

În martie, guvernul francez le-a oferit celor două fabrici un împrumut de 20 de milioane de euro, susţinând că este dispus să îi susţină pe angajaţii afectaţi de problemele din interiorul GFG, însă nu îi va salva şi pe acţionarii conglomeratului. Creditele au fost lansate sub condiţia ca firma să poată atragă o serie nouă de finanţări.

În prezent, Sanjeev Gupta doreşte să vândă şapte fabrici din Marea Britanie ce angajează aproximativ 1.500 de oameni, reprezentând o urmare directă a declinului fondului Greensill. Restructurările includ cea mai mare fabrică Liberty Steel din Regatul Unit – divizia aerospaţială şi de aliaje speciale din Stocksbridge, lângă Sheffield, unde lucrează în prezent 762 de persoane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO