Business Internaţional

Grupul BRICS al marilor economii emergente se vrea o contragreutate reală la Occident, dolar şi instituţiile financiare vestice, dar cât de realiste sunt ambiţiile acestuia?

Grupul BRICS al marilor economii emergente se vrea o...

Autor: Catalina Apostoiu

05.06.2023, 00:06 4021

Miniştrii de externe ai celor cinci ţări emergente care alcătuiesc grupul BRICS au făcut apel pentru o „reechi­librare“ a ordinii mondiale cu ocazia unei reuniuni în Africa de Sud. Aceas­ta vine înaintea unui summit ce va fi or­ganizat în august în Johannesberg şi unde este de aş­tep­tat să se ia decizii majore.

„Reuniunea noastră trebuie să trimită un mesaj puternic că lumea este multipolară, că se reechilibrează şi că noile situaţii nu pot fi soluţio­na­te pe căi vechi“, a declarat ministrul indian Subrahmanyam Jaishankar. „Suntem un simbol al schimbării şi trebuie să acţionăm ca atare“.

Miniştrii şi-au exprimat ambiţia de a rivaliza cu puterile occidentale, încercând să concentreze atenţia pe iniţiativele de creştere a influenţei gru­pului într-o lume multipolară.

Percepută cândva drept o asocie­re instabilă de economii emergente dis­pa­rate, grupul a căpătat în ultima vre­me o formă mai concretă. O bancă a blocu­lui, New Deve­lopment Bank, a fost cre­ată în 2014 după modelul Băn­cii Mon­diale de către Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, fiind lan­sată oficial în 2015. Ulterior, Bangla­desh, Emirate­le Arabe Unite şi Egip­tul au devenit membre ale acesteia. Uruguay este în proces de aderare la NDB, iar Ara­bia Saudită poartă de asemenea dis­cuţii de a deveni membră a acesteia.

Potrivit oficialilor blocului, o­biec­tivul actual al NDB este de a extinde legăturile şi infrastructura la nivel de bloc şi de creştere a calităţii vieţii în statele membre.

Dilma Rousseff, preşedinte NDB, a anunţat că banca va încerca să coo­pereze mai strâns cu alte bănci mul­tilaterale şi naţionale. Aceasta doreşte de asemenea să finanţeze mai multe proiecte în monede locale pentru pro­tejarea debitorilor de fluctuaţii. Re­cent, banca a anunţat o emisiune de obligaţiuni panda de 8,5 miliarde de yuani (1,23 miliarde de dolari) pe pia­ţa chineză cu scopul finanţării de pro­iecte de dezvoltare sustenabilă.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunţat că mai mult de zece ţări s-au arătat interesate să se alăture grupului BRICS. Viceministrul chinez Ma Zhouxu a declarat că se aşteaptă ca grupul să accepte noi membre.

BRICS nu a reuşit până acum să-şi exercite puterea ca grup, deşi ţările membre ale blocului reprezintă peste 42% din populaţia lumii, 23% din PIB-ul mondial şi 18% din comerţ.

O cale prin care grupul vrea să-şi extindă influenţa la nivel mondial este prin crearea unei monede comune. Ţările BRICS au cerut băncii blocului să le ofere propuneri cu privire la modul în care o astfel de monedă ar funcţiona, inclusiv despre cum aceasta ar proteja alte ţări membre de impactul sancţiunilor ca cele impuse asupra Rusiei.

Discuţiile privind crearea unei astfel de monede vin pe fondul unei mai ample mişcări de dedolarizare. Dolarul american, spun mulţi lideri, este transformat într-o armă, folosit de America pentru a-şi realiza priorităţile de politică externă şi a-i penaliza pe care care se opun acestora.

Însă Jim O’Neill, care a inventat acronimul BRIC în 2001, a declarat recent că o monedă comună a grupului nu este fezibilă, iar yuanul chinezesc şi moneda indiană vor câştiga probabil mai multă influenţă globală, notează Bloomberg.

Scepticismul acestuia este împărtăşit de guvernatorul băncii centrale sud-africane Lesetja Kganyago, care a avertizat că crearea acesteia ar trebui probabil să fie însoţită de înfiinţarea unei bănci centrale comune.

Pentru Robert Schrire, profesor de politică la University of Cape Town, compoziţia grupului nu are logică, nici politic, nici economic. Acest fapt stă în calea unor acţiuni colective eficiente bazate pe interese comune, iar extinderea blocului nu va face decât să sporească contradicţiile de bază din interiorul grupului.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO