Business Internaţional

Grupul chinez Geely Holding preia pachetul majoritar la Saxo Bank, instituţie evaluată la 1,3 miliarde euro

Kim Fournais

Kim Fournais

Autor: Roxana Rosu

17.09.2018, 09:57 125

Geely Holding Group din China şi compania finlandeză Sampo au devenit acţionarii principali ai Saxo Bank, furnizor de servicii de tranzacţionare multi-active şi investiţii, tranzacţia evaluând instituţia financiară la 1,32 miliarde euro.

În urma acestei preluări, fondatorul şi CEO Saxo Bank, Kim Fournais, are în continuare 25,71% din acţiunile Băncii, în timp ce Geely Holding Group şi Sampo, au 52% şi, respectiv, 19,9%.

În octombrie 2017, acţionarii Saxo Bank Group au anunţat o ofertă primită de la Geely Financials Denmark A/S, o filială a Geely Holding Group, pentru achiziţionarea pachetului majoritar al Saxo Bank. În acelaşi timp, Sampo, un grup nordic de top, specializat în furnizarea de servicii financiare, a făcut o ofertă pentru achiziţionarea unui pachet de acţiuni de 19,9% la Saxo.

Încheierea tranzacţiilor înseamnă că TPG Capital, Lars Seier Christensen şi SinarMas îşi vând acţiunile deţinute la Saxo Bank în valoare de 29,26%, 25,71% şi, respectiv, 9,9%. Câţiva acţionari minoritari au fost, de asemenea, de acord să-şi vândă acţiunile către Geely Holding Group şi Sampo.

Procesul încheierii tranzacţiilor a fost supus aprobărilor reglementatorii de la 11 autorităţi financiare şi de concurenţă diferite, Geely Holding Group şi Sampo primind aprobarea de a cumpăra acţiunile din partea autorităţii financiare daneze la începutul acestui an.

La şedinţa generală extraordinară din 13 septembrie 2018, acţionarii Saxo Bank au convenit să schimbe compunerea Consiliului Director, iar Daniel Donghui Li, CFO-ul şi vicepreşedintele executiv al Geely Holding Group, a devenit preşedintele Saxo Bank şi Henrik Normann, vicepreşedinte. În acelaşi timp au fost desemnaţi noi membri ai consiliului de adminsitraţie.

“Este un moment important pentru Saxo Bank şi pentru mine personal, ca CEO, fondator şi acţionar. Rezultatele obţinute atât de Geely, cât şi de Sampo până acum sunt de neegalat şi am încredere că noua structură de conducere ne va oferi baza adecvată pentru o creştere pe termen lung. Având Geely ca acţionar, vom beneficia de o poziţie puternică în pieţele de creştere din regiunea asiatică, având în centru întreaga zonă a Chinei. În acelaşi timp, Sampo, în calitate de investitor nordic de top cu valoare garantată, ne consolidează şi mai mult baza nordică.”, a spus CEO-ul şi fondatorul Kim Fournais.

La rândul lui Daniel Donghui Li, CFO şi vicepreşedinte executiv al Geely Holding Group şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Saxo Bank, a spus că tehnologiile şi produsele Saxo Bank pot fi extinse cu eficienţă în toată Asia. ”Sperăm să ne dezvoltăm în Asia pe baza reputaţiei sale solide în finanţele globale şi tehnologia de reglementare. Ne aşteptăm ca acest lucru să genereze sinergii în dezvoltarea serviciilor financiare în piaţa chineză.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO