Business Internaţional

Grupuri europene de energie atacă amestecul americanilor în controversatul proiect rusesc Nord Stream

Grupuri europene de energie atacă amestecul americanilor...

Autor: Catalina Apostoiu

11.07.2017, 00:00 443
Mai multe companii europene de energie cer SUA să renunţe la „inacceptabila“ ameninţare cu sancţiuni împotriva proiectului construirii unui gazoduct care ar duce gazele ruseşti în Germania, proiect care a devenit unul dintre cele mai mari „câmpuri de bătălie“ la nivel politic şi corporate din UE, scrie Financial Times. Isabelle Kocher, CEO al companiei de utilităţi franceze Engie, a declarat pentru FT că speră că liderii UE s-au folosit de recentul summit G20 pentru a „transmite guvernului şi preşedintelui SUA cât de neînţeles este această idee“. Engie, fosta GDF Suez, compania britanică Royal Dutch Shell, OMV din Austria şi companiile germane Uniper, fostă divizie a E.ON, şi Wintershall s-au angajat să finanţeze jumătate din costurile gazoductului Nord Stream 2 de 9,5 miliarde de euro care este construit de Gazprom între Rusia şi Germania. Susţinătorii spun că proiectul este vital în ceea ce priveşte asigurarea viitoarelor furnizări de gaze către UE. Totuşi, proiectul este în pericol după ce senatul american a votat pentru includerea gazoductului în noile sancţiuni împotriva Moscovei, o decizie considerată de unii oficiali europeni drept o încercare de promovare a exporturilor de GNL americane către Europa prin limitarea furnizării de gaze ruseşti. „Ideea de sancţiuni americane impuse unui proiect care nu este în SUA, care nu implică jucători americani, care nu este în dolari - europenii au dreptate să se mobilizeze pe acest subiect.“

Este un amestec în treburile ţărilor europene care este inacceptabilî, a declarat Kocher. Propunerea americanilor mai are nevoie de susţinerea Casei Reprezentanţilor. Pe lângă americani, unele state est-europene s-au declarat de asemenea împotriva proiectului. Acestea spun că Nord Stream 2 va spori dependenţa energetică de Rusia şi va fi folosit de Kremlin ca instrument politic împotriva Ucrainei.  Klaus Schafer, CEO al Uniper, spune că intervenţia americanilor conferă o tentă politică sporită proiectului. OMW şi Wintershall par să împărtăşească poziţia partenerilor lor în ceea ce priveşte ameninţarea americanilor, potrivit unor surse apropiate companiilor. Statele Unite au lansat recent livrări de GNL către unele ţări din UE şi ţintesc contracte pe termen lung în Europa, piaţă unde Gazprom deţine o cotă de 34%. Nord Stream 2 AG, compania din Elveţia care administrează proiectul, a declarat că ameninţarea americană reprezintă ìo acţiune fără precedent clar menită să submineze poziţia unui competitor comercial viitorî. Alexei Miller, CEO al Gazprom, a declarat la rândul său, că nu este impresionat de ameninţarea cu noi sancţiuni împotriva gazoductului, arătât recent că firma sa poartă discuţii cu bănci din Rusia, Europa şi Asia pentru pachete de finanţare care vor fi anunţate anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO