Business Internaţional

Guvernanţii de la Sofia susţin că bulgarii o duc mai bine decât românii. Îşi mint ei poporul sau trag un semnal de alarmă pentru România?

Guvernanţii de la Sofia susţin că bulgarii o duc mai bine decât românii. Îşi mint ei poporul sau trag un semnal de alarmă pentru România?

Simeon Djankov, ministrul de finanţe al Bulgariei: Bulgaria a depăşit deja România după venitul pe cap de locuitor şi treptat ajunge din urmă celelalte state din UE. În câţiva ani vom fi pe picior de egalitate cu Grecia. Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

12.11.2012, 00:06 1122

"Bulgaria a depăşit deja România după venitul pe cap de locuitor şi treptat ajunge din urmă celelalte state din UE. În câţiva ani vom fi pe picior de egalitate cu Grecia", a spus ministrul săptămâna trecută în parlamentul Bulgariei. Partea a doua a declaraţiei ministrului este prea optimistă deoarece oricâte probleme economice ar avea Grecia în prezent, statisticile arată că PIB-ul per capita este de peste 20.000 de dolari în această ţară, de aproape patru ori mai mare decât în Bulgaria, care ocupă ultimul loc în UE la acest capitol.

PIB-ul pe cap de locuitor al României s-a menţinut constant în ultima decadă cu cel puţin 1.000 de dolari peste cel al Bulgariei. Anul trecut, indicatorul pentru România s-a situat la 8.400 dolari, faţă de 7.160 dolari la vecinii de la sud, potrivit datelor Băncii Mondiale. De asemenea, balanţa comercială a înclinat în general în favoarea României, cu excepţia anului 2010, când importurile din Bulgaria au depăşit exporturile. La atragerea investiţiilor străine avantajul îl are iar România, deşi în 2007, când cele două ţări au aderat împreună la UE, Bulgaria a beneficiat de 3 miliarde de dolari de investiţii în plus.

Bulgaria punctează la disciplina fiscală

România nu stă însă bine când vine vorba de atragerea fondurilor europene, lipsa de capacitate a ţării la acest capitol fiind de notorietate.

Dintr-o alocaţie pentru 2007-2013 de 19,7 miliarde de euro, România absorbise doar 4% la începutul anului 2012, faţă de Bulgaria, care dintr-o alocaţie de 6,9 miliarde de euro reuşise să atragă 19%. Bulgaria a îndurat criza economică fără să fie nevoită să apeleze la ajutor internaţional, deci nu este de mirare că datoria publică a ţării, de 16,3% din PIB, este semnificativ mai mică decât cea a României, de 33,4% din PIB.

Bulgaria întrece România şi la capitolul echilibru bugetar, acesta fiind chiar pe surplus la aderarea Bulgariei la UE în 2007.

România are mai mulţi bogaţi decât Bulgaria

Bulgaria figurează cu 11 nume în topul Deloitte al celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est după cifra de afaceri de anul trecut, în timp ce România are 37 de companii în clasament. Cea mai mare companie din Bulgaria este Chimimport, un holding în al cărui portofoliu se regăsesc afaceri din domeniul financiar, producţia de hidrocarburi, prelucrarea cerealelor şi transportul maritim şi aviatic. Grupul a înregistrat anul trecut afaceri de 3,54 miliarde de euro. Prin comparaţie, compania Petrom a raportat în 2011 afaceri de 5,3 miliarde de euro.

Diferenţa dintre cele două ţări este evidentă şi în topul Forbes al miliardarilor, unde Bulgaria nu este prezentă cu nicio persoană. Singurul român din top, Dinu Patriciu, are o avere estimată la 1,5 miliarde dolari.

Şi cetăţenii de rând par să trăiască mai bine în România decât în Bulgaria, potrivit datelor publicate de institutele de statistică din cele două state vecine. Astfel, salariul mediu pe economie a fost în septembrie anul acesta 468 euro în România, faţă de 392 euro în Bulgaria. Angajaţii din educaţie şi sănătate, două sectoare insuficient finanţate în ambele state, câştigă în medie cu 30-40 de euro mai mult în România decât în Bulgaria.

Se vede deci că deşi Bulgaria întrece România după indicatoare precum datoria publică, deficitul bugetar şi rata de absorbţie a fondurilor UE, la nivelul veniturilor România are o situaţie mai bună. Pe ministrul Djankov, care anul trecut şi-a anunţat ambiţia de a depăşi România în doi ani, îl aşteaptă o nouă dezamăgire. Estimările FMI arată că PIB-ul per capita al României va rămâne cu cel puţin 1.000 de dolari mai mare decât cel al Bulgariei în următorii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO