Business Internaţional

Guvernatorul băncii centrale ungare spune că în Ungaria sunt prea multe bănci

Guvernatorul băncii centrale ungare spune că în...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.03.2019, 00:00 217

În sectorul bancar din Ungaria există loc de consolidare, deoarece piaţa poate suporta o perioadă prelungită de timp doar cinci sau şase jucători mari, a declarat guvernatorul băncii centrale Gyorgy Matolcsy într-un interviu publicat ieri, scrie Reuters.

Matolcsy nu a comentat perspectivele politicii monetare. Banca Naţională a Ungariei va ţine următoarea şedinţă pe 26 martie, cu aşteptările în creştere ale pieţei ca instituţia să înceapă să-şi normalizeze politica monetară laxă din cauza accelerării inflaţiei. „Într-o comparaţie internaţională, sistemul bancar maghiar funcţionează cu costuri destul de ridicate şi este costisitor“, a declarat Matolcsy pentru site-ul de ştiri novekedes.hu.

„O formă de sporire a eficienţei este consolidarea. Prin urmare, văd posibilitatea ca anumite instituţii locale să fuzioneze în viitor“, a adăugat el. Băncile mari din Ungaria sunt OTP Bank, maghiară, K & H a KBC din Belgia, Raiffeisen şi Erste din Austria şi UniCredit şi Intesa SanPaolo din Italia. În ianuarie, guvernul premierului Viktor Orban a lansat procesul de vânzare a băncii din Budapesta,  pe care statul a cumpărat-o de la divizia financiară a General Electric în 2015, pentru suma de 700 de milioane de dolari.

Matolcsy, numit pentru un al doilea mandat de şase ani la conducerea băncii naţionale din Ungaria în această lună, a mai spus că se aşteaptă la o îmbunătăţire a ratingului din partea agenţiei de evaluare financiară Moody's în viitorul apropiat. Standard & Poor's şi Fitch au îmbunătăţit luna trecută ratingul de credit al Ungariei. „Mă aştept la o îmbunătăţire suplimentară din partea Moody’s deoarece cei mai importanţi indicatori economici monitorizaţi, cum ar fi creşterea PIB sau datoria de stat, precum şi structura sa, au evoluat peste aşteptări anul trecut“, a spus Matolcsy. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO