Business Internaţional

Guvernele îşi cresc cheltuielile în cel mai alert ritm din 2009 încoace

Guvernele îşi cresc cheltuielile în cel mai alert ritm...

Autor: CătăIina Apostoiu

08.06.2016, 00:00 261

Guvernele din întreaga lume se pregătesc să împartă cu autorităţile monetare povara susţinerii economiilor prinse într-o perioadă prelungită de creştere redusă, relevă un raport al HSBC Holdings, citat de Bloomberg. La nivel mondial, cheltuielile guvernamentale ar urma să crească în 2016 mai mult decât în orice alt an din 2009, când autorităţile fiscale s-au angajat într-un plan coordonat de creştere a cheltuielilor pentru a contracara efectele crizei financiare. „La nivel general, avem acum stimulente fiscale în economia mondială”, scrie Janet Henry, economist-şef.

„Stimulentele nu sunt semnificative, însă sunt în creştere, iar, pentru prima dată din 2010 estimăm că la nivel mondial cheltuielile guvernelor vor avansa mai rapid decât PIB-ul mondial”. Vestea este una extrem de bună pentru organizaţii internaţionale ca Fondul Monetar Internaţional, cât şi pentru figuri proeminente din lumea financiară, ca fostul preşedinte al Fed Ben Bernanke şi CEO-ul BlackRock Larry Fink, care susţin de multă vreme că guvernele ar trebui să joace un rol mai important în generarea de creştere.

Motivele din spatele accelerării cheltuielilor sunt numeroase: autorităţile chineze încearcă să impulsioneze activitatea economică, cheltuielile la nivel de stat sunt în creştere în SUA, Germania a fost obligată să-şi majoreze cheltuielile în contextul crizei refugiaţilor, liderii Franţei au redus taxele corporatiste într-un an pre-eletoral, iar în Canada un nou govern creşte investiţiile în infrastructură. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO