Business Internaţional

Guvernele lumii iau măsuri pentru a proteja poporul de scumpirile dramatice ale alimentelor

Guvernele lumii iau măsuri pentru a proteja poporul de...

Autor: Catalina Apostoiu

01.12.2021, 22:55 366

De la magazinele de electrocasnice din SUA la pieţele de alimente din Ungaria şi benzinăriile din Polonia, creşterea preţurilor de consum ali­mentată de costurile ridicate ale ener­giei şi perturbarea lanţurilor de apro­vizionare pune presiune pe gospodării şi companii din întreaga lume.

„Consumăm mai puţin. Încercăm să cumpărăm ce este mai ieftin, chiar dacă produsele nu sunt la fel de bune“, spune Gabor Pardi, un vizitator al pieţei de alimente din Budapesta, potrivit ABC News.

Din Polonia, Barbara Gro­towska, pensionară de 71 de ani, se plânge că preţul uleiului a crescut cu o treime.

Preţurile alimentelor la nivel mondial se situează la un maxim pe un deceniu pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile, al penuriei de forţă de muncă şi al problemelor logistice, iar guvernele lumii încep să reacţioneze, introducând măsuri protecţioniste, de la reduceri şi limitări de preţuri la creşterea investiţiilor în producţia locală de alimente, scrie Bloomberg. Analiştii Rabobank spun că pertur­bările şi preţurile ar trebui să mai scadă de anul viitor, dar numai uşor.

Serbia a limitat preţurile unor alimente de bază, printre care laptele, făina şi carnea de porc, guvernul ţării încer­când să stă­vilească creşterea persistentă a preţurilor înaintea ale­gerilor de anul viitor. În următoarele 60 de zile, guvernul va limita pre­ţurile laptelui pas­teu­rizat, ale unor tipuri de pâine, zahăr şi ulei de floarea-soarelui. Pro­ducătorii care-şi reduc oferta vor fi amendaţi. Inflaţia din Serbia se situează la cel mai ridicat nivel din opt ani.

Din Rusia, preşedintele Vladimir Putin a declarat recent că riscurile le­gate de noi creşteri ale preţurilor ali­men­telor persistă şi că autorităţile trebuie să fie „cu un pas înainte“ în abordarea problemei inflaţiei, notează Tass.

În decembrie anul trecut, ca reacţie la criticile lui Putin, guvernul rus a introdus o taxă pe exporturile de grâu şi limite temporare pe preţurile zahărului şi uleiului de floarea soarelui.

În Turcia, autorităţile antitrust au amendat la finalul lunii octombrie cele mai mari cinci lanţuri de supermarketuri ale ţării pentru fixarea preţurilor, la câteva săptămâni după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a acuzat că ajută la creşterea nestăvilită a inflaţiei.

Acesta a promis că va deschide 1.000 de magazine subvenţionate pentru a „echilibra“ piaţa.

În Turkmenistan, autorităţile din capitala ţării, Aşgabat, au redus raţiile de alimente subvenţionate pentru locuitori pe fondul penuriilor acute şi creşterii preţurilor, potrivit Radio Free Europe.

Şi Emiratele Unite Arabe au analizat introducerea unor limite pe preţurile unor alimente. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO