Business Internaţional

Guvernul britanic blochează vânzarea clubului de fotbal Chelsea, după sancţiunile impuse împotriva lui Roman Abramovici. Londonezii nu mai au voie să facă transferuri

Guvernul britanic blochează vânzarea clubului de fotbal...

Autor: Rafael Hekman

10.03.2022, 20:36 402

Campioana europeană Chelsea este acum controlată efectiv de guvernul britanic, după ce joi au fost impuse sancţiuni împotriva proprietarului rus Roman Abramovici. Acesta anunţase săptămâna trecută că vinde clubul din Premier League.

Vânzarea este acum pusă în aşteptare, lăsând clubul din vestul Londrei, clasat de Forbes pe locul şapte în topul celor mai valoroase din fotbalul mondial, cu 3,2 miliarde de dolari, într-o stare de incertitudine, funcţionând sub o licenţă guvernamentală specială.

„Licenţa este o plasă de siguranţă pentru a proteja sportul, Premier League, piramida fotbalistică mai largă până la jocul de bază, fanii loiali şi alte cluburi. Aceasta îl va priva pe domnul Abramovici de a beneficia de pe urma proprietăţii sale asupra clubului şi va însemna că nu poate eluda sancţiunile britanice", a declarat guvernul într-un comunicat.

Rusul a cumpărat clubul în 2003 pentru suma de 140 de milioane de lire sterline, iar investiţia sa a dus la cea mai de succes perioadă din istoria clubului, care a câştigat cinci titluri în Premier League, cinci Cupe ale Angliei şi de două ori Liga Campionilor.

Achiziţionarea clubului de către acesta a contribuit la transformarea peisajului fotbalului englez, Chelsea rupând dominaţia lui Manchester United, Arsenal şi Liverpool.

Abramovici a finanţat Chelsea prin împrumuturi totale de 1,5 miliarde de lire sterline prin intermediul Fordstam Limited, entitatea prin care deţine clubul.

În cele mai recente rapoarte contabile ale sale, din decembrie, Chelsea, care a raportat pierderi, după impozitare, de 145,6 milioane de lire sterline pentru anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021, a declarat că se bazează pe Fordstam Limited pentru sprijinul său financiar.

Cu toate acestea, acum există un mare semn de întrebare cu privire la viitorul clubului.

Chelsea a declarat că va încerca să obţină modificări ale licenţei sub care operează acum.

"Intenţionăm să ne angajăm în discuţii cu guvernul britanic în ceea ce priveşte domeniul de aplicare al licenţei. Aceasta va include solicitarea permisiunii de a modifica licenţa pentru a permite clubului să funcţioneze cât mai normal posibil", a declarat clubul într-un comunicat, citat de Reuters.

Principalul sponsor al clubului, reţeaua de telefonie mobilă Three, a declarat că i-a cerut lui Chelsea să îşi retragă logo-ul de pe tricou şi că îşi suspendă relaţia.

O serie de potenţiali noi proprietari au apărut în ultima săptămână, inclusiv mai mulţi investitori americani din domeniul sportului, dar acum s-a instituit un blocaj asupra oricărei vânzări.

Un purtător de cuvânt al premierului Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că acest blocaj ar putea fi ridicat în viitor dacă se va ajunge la un acord asupra unei alte licenţe.

„Ar trebui să acordăm o nouă licenţă. Cred că este corect să spunem că guvernul este deschis la vânzarea clubului, dar... în prezent, ar fi nevoie de o altă licenţă şi asta ar necesita o nouă discuţie cu Trezoreria (ministerul de finanţe, n.r.)", a declarat el reporterilor.

„Principiul a fost acela de a atenua impactul asupra fanilor ..., aceste măsuri sunt concepute pentru a-i pedepsi pe cei apropiaţi de Putin".

O sursă apropiată de Chelsea a declarat miercuri pentru Reuters că în cadrul clubului se aşteaptă ca o înţelegere să fie încheiată „ cât mai curând".

Banca de investiţii Raine, din New York, s-a ocupat de vânzare, iar potenţialii cumpărători vor trebui acum să aştepte să vadă dacă se acordă o licenţă care să permită vânzarea şi cum decurge o eventuală acţiune în justiţie din partea lui Abramovici.

Miliardarul elveţian Hansjoerg Wyss, care îşi exprimase interesul de a cumpăra Chelsea împreună cu Todd Boehly, coproprietar al echipei LA Dodgers, a declarat pentru ziarul elveţian Blick că rămâne interesat de o tranzacţie. Boehly nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Licenţa permite derogări de la restricţiile de îngheţare a activelor, pentru a permite clubului să îşi îndeplinească angajamentele.

Chelsea, care se află pe locul trei în Premier League şi în optimi de finală în Liga Campionilor, îşi va putea juca meciurile, iar televiziunile vor avea permisiunea de a le difuza la televizor.

Doar fanii care au cumpărat deja bilete sau care au abonamente vor putea asista la meciuri, a precizat guvernul, în timp ce nu va fi permisă vânzarea de noi produse de merchandising.

Magazinul clubului a afişat un anunţ prin care se spune că este închis din cauza ultimului anunţ al guvernului.

Clubul nu va putea încheia contracte de transfer pentru noi jucători şi nici nu va putea primi bani pentru vânzarea jucătorilor existenţi - practic o interdicţie de a face transferuri.

Cu toate acestea, clubul va putea continua să plătească salariile tuturor angajaţilor, inclusiv personalului de joc şi tehnic.

Ministrul britanic al Culturii, Nadine Dorries, a declarat că aceste măsuri au ca scop „să îl priveze pe Abramovici de a beneficia de pe urma proprietăţii sale asupra clubului".

„Ştiu că acest lucru aduce o oarecare incertitudine, dar guvernul va lucra cu liga şi cu cluburile pentru ca fotbalul să continue să fie jucat, asigurându-se în acelaşi timp că sancţiunile îi ating pe cei vizaţi", a declarat Dorries într-un comunicat.

„Cluburile de fotbal sunt bunuri culturale şi fundamentul comunităţilor noastre. Ne-am angajat să le protejăm".

Grupul de fani, Chelsea Supporters Trust (CST), a îndemnat guvernul să implice fanii în viitoarele decizii privind clubul lor şi a cerut ca în condiţiile de vânzare să fie inclusă o „acţiune de aur" care să le ofere fanilor un drept de veto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO