Business Internaţional

Guvernul britanic crediteaza Islanda cu 3,8 mld. euro

22.10.2008, 15:17 17

Marea Britanie ar putea acorda un imprumut de 3,8 mld. euro (3 mld. lire sterline) Islandei, in incercarea de a proteja depozitele bancare ale britanicilor in Icesave, divizia online a Landsbanki, banca islandeza care a dat faliment, scrie Bloomberg.

Acest imprumut reprezinta un prim pas pentru deblocarea depozitelor bancare ale aproximativ 300.000 de clienti britanici, care nu au putut sa-si retraga banii dupa prabusirea bancii Landsbanki din aceasta luna.
Orice acord va reduce semnificativ tensiunile dintre Marea Britanie si Islanda, dupa ce colapsul sistemelor lor bancare a condus la cel mai dezastruos conflict diplomatic din 1970 incoace.
Relatiile dintre cele doua state s-au deteriorat dupa ce guvernul de la Londra a inghetat activele britanice ale Landsbanki, din cauza temerilor potrivit carora guvernul islandez nu isi va respecta angajamentul de a compensa depozitele britancilor.
Valoarea exacta a imprumutului ramane necunoscuta, dar se estimeaza ca ar fi mai mare de 3,8 mld. euro, suma care reprezinta aproximativ 30% din PIB-ul Islandei.
"Conform discutiilor dintre ministrul de finante britanic si primul-ministru islandez, oficialii Ministerului de Finante si cei ai Bancii Angliei vor merge in Islanda pentru a incheia un acord cu scopul de a compensa deponentii britanici si de a asigura un tratament corect fata de creditori", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Finante.
Acest imprumut ar putea ajuta guvernul Islandei sa-si compenseze activele din restul fondurilor acordate de sistemul de compensatii al Marii Britanii. Guvernul islandez este responsabil pentru plata primilor 20.887 de euro din orice cerere de compensatie, in timp ce guvernul Marii Britanii acopera diferenta de pana la 50.000 de lire sterline.
Contribuabilii britanici ar putea fi nevoiti sa plateasca cel putin 2,4 mld. lire sterline pentru a compensa detinatorii de depozite la Icesave.
Orice acord cu guvernul islandez exclude acoperirea depozitelor guvernamentale si cele corporative din Icesave. Astfel, sute de consilii locale si cateva institutii de caritate se vor confrunta cu pierderi semnificative.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO