Business Internaţional

Guvernul britanic face cele mai drastice reduceri de cheltuieli de după cel de-al doilea război mondial

Guvernul britanic face cele mai drastice reduceri de cheltuieli de după cel de-al doilea război mondial

Autor: Gabriel Razi

21.10.2010, 23:57 28

Guvernul Conservator aflat la conducerea Marii Britanii a lansato nouă politică de austeritate prin care cheltuielileguvernamentale urmează să fie reduse cu 81 de miliarde de liresterline (92 mld. euro) în următorii patru ani, scrie FinancialTimes. Măsurile sunt necesare pentru a reduce deficitul bugetar cese ridică la 155 de miliarde de lire sterline (176 mld. euro).Acestea sunt cele mai dure măsuri luate de guvern după cel de-aldoilea război mondial.

Ministrul de finanţe George Osborne a declarat că acest pas esteinevitabil pentru a putea înde­părta ţara de "margineapră­pas­tiei". Oficialul a subliniat că vor fi operate reduceridrastice ale cheltuielilor în următorii patru ani. Măsurile includreducerea cu 7,8 miliarde de euro a bugetului destinat asistenţeisociale şi eliminarea a 490.000 de angajaţi din sectorulpublic.

Osborne a adăugat că disponibilizările nu pot fi evitate, dar căguvernul va face tot posibilul pentru a proteja bugetul educaţieişi al sănătăţii.
Ministerul de Externe va fi nevoit să elibereze din funcţie sute dediplomaţi din centrala londoneză şi va renunţa la finanţarea BBCWorld Service.
Serviciul Internaţional al BBC va fi finanţat în continuare decătre "compania-mamă", care, la rândul ei, va opera reduceri de 382de milioane de euro.
Autorităţile locale vor suferi puternic în urma noului pachet dereforme, acestea fiind nevoite să renunţe la aproape 30% dinbuget.

Ministerul de Interne ur­mează să renunţe la 24% din fon­durile ceîi erau alocate, alături de o reducere de 16% a bugetului Poliţiei.Ministerul Apărării a fost privat de doar 8% din sumele destinate,dar va fi nevoit să îşi reducă contingentele cu 42.000 până în anul2015.
Cercetarea, domeniu ce în­ghite 4,6 miliarde de euro, şiaju­toarele internaţionale, ce to­talizează 0,7% din PIB, vor fiprotejate de valul reducerilor de costuri.
În prezent, sectorul bancar din Marea Britanie este supus unuiprogram prelungit de presiune fiscală printr-un set de taxespeciale. Sistemul, introdus de administraţia laburistă, a generat2,25 mld. euro anul trecut. Actualii guvernanţi consideră că ar fimai binesă se revină la impunerea unei taxe pe profit pentrusectorul bancar. Reformele anticriză speră să reuşească creştereavârstei de pensionare de la 65 la 66 de ani, începând cu anul2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO