Business Internaţional

Guvernul Croaţiei, de unde a pornit valul de boicoturi împotriva magazinelor, pune biciul pe retaileri, acuzaţi nu doar de scumpiri exagerate, dar şi de shrinkflation

Guvernul Croaţiei, de unde a pornit valul de boicoturi...

Autor: Catalina Apostoiu

16.02.2025, 20:35 13802

Guvernul croat a adoptat la fina­lul săptămânii trecute un proiect de lege privind măsuri extraordinare legate de preţuri ce pot fi luate cu scopul de a proteja nivelul de trai al cetăţenilor şi a răspunde rapid la per­turbările pieţei, potrivit Portfolio.

Ministrul croat al economiei Ante Susnjar a declarat că legea an­te­rioară a fost adoptată în 1997, aşa să trebuie adaptată la provocările pie­ţei de astăzi. „Această lege permi­te guvernu­lui să adopte măsuri spe­ciale în situ­aţii excepţionale când acest lucru este necesar pentru prote­jarea cetă­ţe­nilor şi stabilizarea pie­ţei“, a subliniat ministrul.

Măsurile cheie din proiect includ o mai mare transparenţă a preţurilor. Comercianţii trebuie să publice şi să actualizeze în mod regulat preţurile tuturor produselor pe care le vând pe site-urile lor web. De asemenea, tre­buie să ofere acces la diferite pro­grame automate pentru comparaţii de preţuri în timp real.

Noua lege permite de asemenea urmărirea modificărilor de preţ. Ministrul croat a mai precizat că proiectul de bază oferă o bază legală pen­tru introducerea uneia sau mai multor măsuri directe de reglemen­tare a preţurilor. Acestea şi domeniul lor de aplicare vor fi stabilite de uvern. Proiectul, ca şi legea aflată în vigoare în prezent, poate impune şi plafoane de preţ pentru anumite produse şi servicii.

El a subliniat că noua lege regle­mentează în mod clar şi pedepsele pentru cei care nu respectă regle­men­tările. Pentru încălcarea acesto­ra, persoanele juridice pot primi a­menzi cuprinse între 3.000 şi 30.000 de euro. Pe lângă amenzi, legea prevede şi confiscarea veniturilor rezultate în urma încălcării legii.

Între timp, acţiunile de boicotare a magazinelor au continuat pentru a patra vineri consecutivă. Cetăţenii au fost rugaţi să nu cumpere nimic din magazine, dar nici din cafenele, res­taurante şi benzinării. Boicotul a fost extins la brutării, organizatorii susţi­nând că pe lângă scumpirile exagera­te, greutatea şi calitatea produselor au avut de asemenea de suferit, o practică denumită shrinkflation, notează Croatia Week.

Deşi mai puţini oameni se alătură apelului în fiecare săptămână, iar entuziasmul a scăzut dramatic, cifra de afaceri din retail a scăzut cu 101 milioane de euro în ultimele trei săptămâni faţă de perioada de trei săptămâni de dinaintea boicotului, revelă datele fiscului croat ciate de Portfolio.

Între timp, un nou boicot al magazinelor a fost organizat şi în Bosnia şi Herţegovina la finalul săptămânii trecute, scrie sarajevotimes.com. În condiţiile în care boicotul s-a desfăşurat în ziua Sfântului Valentin, acesta a avut mesajul „Cu dragoste pentru preţurile bune!“.

De asemenea, în Bulgaria ONG-urile au lansat joia trecută un boicot împotriva retailerilor şi magazinelor alimentare ca reacţie la scumpirea dramatică a alimentelor, potrivit Seenews.

Organizatorii au cerut guvernului bulgar să plafoneze preţurile a 70 de produse alimentare de bază, măsură introdusă deja în Croaţia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF HR TRENDS