Business Internaţional

Guvernul francez cere ajutor pentru băncile italiene

Guvernul francez cere ajutor pentru băncile italiene

Autor: Bogdan Cojocaru

11.07.2016, 12:34 5744

Autorităţile europene ar trebui să manifeste solidaritate cu eforturile Italiei de a reface încrederea în sistemul banar al Italiei, a declarat luni ministrul francez de finanţe Michel Sapin.

Comentariile sale vin după ce săptămâna trecută guvernatorul băncii centrale europene Ignazio Viscoa afirmat că sistemul bancar italian ar putea avea nevoie de intervenţie din partea statului în condiţiile în care investitorii, îngrijoraţi de împrumuturile neperformante ale băncilor italiene, se grăbesc să scape de acţiunile acestora, scrie Market Watch.

Însă în ultimii ani, după criza financiară mondială şi criza datoriilor din zona euro, Uniunea Europeană a înăsprit regulile pentru a împiedica guvernele să salveze băncile. Scopul este de a rupe cercul vicios dintre bugetele statelor şi bănci.

Totuşi, în unele cazuri, regulile UE permit guvernelor să salveze băncile fără ca mai întâi să impună piederi acţionarilor, deţinătorilor de obligaţiuni şi deponenţilor neasiguraţi.

„Guvernul italian ia măsurile necesare pentru a reconstrui încrederea în întregul sistem bancar italian. Cred că este de datoria noastră să arătăm solidaritate”, a spus ministrul Sapin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO