Business Internaţional

Guvernul francez investeşte masiv în producţia de proteine din plante

Guvernul francez investeşte masiv în producţia de...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.09.2020, 00:00 135

Guvernul francez intenţionează să aloce 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea producţiei de proteine vegetale în ţară. Cu toate acestea, decizia se bazează mai degrabă pe preocupări comerciale decât legate de mediu, scrie EURACTIV Franţa.

Preşedintele francez Emmanuel Macron vehiculează de mult ideea dezvoltării producţiei de proteine vegetale în ţara sa, unul dintre cei mai mari producători agricoli din UE. Iar acum o strategie de reducere a importurilor franceze de proteine vegetale a prins în cele din urmă contur, cu 100 de milioane de euro din planul de recuperare economică fiind alocate producţiei de proteine din plante. Această sumă ar trebui să facă posibilă „consolidarea suveranităţii noastre alimentare“ prin „reducerea rapidă a importului de proteine destinate creşterii animalelor“, se arată într-un comunicat de presă al guvernului. Rapiţa, soia, floarea-soarelui, fasolea, leguminoasele: fermierii folosesc multe proteine vegetale pentru a-şi hrăni animalele şi a-şi asigura o producţie bună de carne. UE importă aproape 17 milioane de tone de proteină brută în fiecare an, potrivit raportului Comisiei Europene din 2018 privind dezvoltarea proteinelor vegetale în UE. Dintre aceste importuri, 13 milioane sunt pe bază de soia, al cărei conţinut bogat de proteine o face un furaj esenţial pentru fermele de porci, bovine şi păsări.

Deşi Franţa este una dintre ţările europene care produc cele mai multe seminţe oleaginoase - în special rapiţă şi floarea soarelui - independenţa sa este departe de a fi asigurată. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO