• Leu / EUR4.9132
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.8027
Business Internaţional

Guvernul francez promite privatizări majore pentru finanţarea unor tehnologii cum ar fi inteligenţa artificială

Guvernul francez promite privatizări majore pentru finanţarea  unor tehnologii cum ar fi inteligenţa artificială

Autor: Catalina Apostoiu

19.03.2018, 22:45 320

Ministrul francez al economiei şi finanţelor Bruno Le Maire a confirmat la sfârşitul săptămânii trecute că vor urma „privatizări importante“ în Franţa, sumele generate din acestea urmând a fi folosite pentru investiţii în „tehnologii inovatoare“ cum ar fi „inteligenţa artificială“, potrivit Le Figaro.

„Vă confirm că vom realiza privatizări importante pentru că vrem ca statul să obţină mijloace financiare pentru a investi în tehnologii inovatoare, domeniu în care am cam rămas în urmă“, a declarat ministrul francez.

Statul francez ar urma să aloce 10 miliarde de euro generaţi din privatizările viitoare pentru „finan­ţarea de cercetări privind inteli­genţa artificială sau stocarea de date sau de energie regene­rabilă“, a adăugat Le Maire.

Acesta nu a precizat ce întreprinderi vor fi vizate de priva­tizări, considerând că avansarea unei liste nu ar avea un impact po­zitiv asupra valorii acestora.

Guvernul a indicat deja că doreşte să cedeze o parte din Francaise des jeux (FDJ), păstrându-şi totuşi participaţia majoritară în cadrul companiei, în timp ce decizia de a privatiza Aeroports de Paris (ADO) „a fost luată de mult timp“, a explicat o sursă apropiată dosarului.

ADP este considerată drept potenţialul candidat care să marcheze lansarea unui lung şir de privatizări în Franţa, potrivit Financial Times.

Statul francez deţine 50,6% din companie, participaţie cu o valoare de aproximativ 8 miliarde de euro, iar potrivit presei statul şi-ar putea vinde în întregime deţinerea în cadrul acesteia. Totuşi, o decizie în acest sens nu a fost luată încă.

Vinci, operatorul francez din sectorul infrastructurii, deţine 8% din ADP, şi este văzut drept un potenţial ofertant, însă cursa pentru companie este aşteptată a fi una foarte strânsă.

O parte din acţiunile Engie, compania de utilităţi din sectorul energiei, ar putea fi de asemenea oferite spre vânzare în condiţiile în care preşedintele francez Emmanuel Macron intenţionează să acumuleze un fond de inovaţie de ordinul miliardelor de euro.

Pe plan internaţional, Le Maire a anunţat că Franţa îşiv a exprima opoziţia faţă de măsurile protecţioniste anunţate de preşedintele american Donald Trump. „Îngrijorările salariaţilor din sectorul oţelului sunt îndreptăţite, tot oţelul care nu va mai intra în SUA ar putea inunda Europa, reducând preţurile cu 5%“, a estimat ministrul francez, potrivit Le Figaro.

„Războiul comercial nu va face decât victime, afectând companii, creştere, forţă de muncă şi capacitatea de redresare“, a avertizat ministrul.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9132
Diferență: 0,1672
Ieri: 4.9050
Azi: 4.8027
Diferență: 0,2547
Ieri: 4.7905
Azi: 5.8083
Diferență: -0,0103
Ieri: 5.8089
Azi: 5.0576
Diferență: 0,5687
Ieri: 5.0290