Business Internaţional

Guvernul francez promite privatizări majore pentru finanţarea unor tehnologii cum ar fi inteligenţa artificială

Guvernul francez promite privatizări majore pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

19.03.2018, 22:45 322

Ministrul francez al economiei şi finanţelor Bruno Le Maire a confirmat la sfârşitul săptămânii trecute că vor urma „privatizări importante“ în Franţa, sumele generate din acestea urmând a fi folosite pentru investiţii în „tehnologii inovatoare“ cum ar fi „inteligenţa artificială“, potrivit Le Figaro.

„Vă confirm că vom realiza privatizări importante pentru că vrem ca statul să obţină mijloace financiare pentru a investi în tehnologii inovatoare, domeniu în care am cam rămas în urmă“, a declarat ministrul francez.

Statul francez ar urma să aloce 10 miliarde de euro generaţi din privatizările viitoare pentru „finan­ţarea de cercetări privind inteli­genţa artificială sau stocarea de date sau de energie regene­rabilă“, a adăugat Le Maire.

Acesta nu a precizat ce întreprinderi vor fi vizate de priva­tizări, considerând că avansarea unei liste nu ar avea un impact po­zitiv asupra valorii acestora.

Guvernul a indicat deja că doreşte să cedeze o parte din Francaise des jeux (FDJ), păstrându-şi totuşi participaţia majoritară în cadrul companiei, în timp ce decizia de a privatiza Aeroports de Paris (ADO) „a fost luată de mult timp“, a explicat o sursă apropiată dosarului.

ADP este considerată drept potenţialul candidat care să marcheze lansarea unui lung şir de privatizări în Franţa, potrivit Financial Times.

Statul francez deţine 50,6% din companie, participaţie cu o valoare de aproximativ 8 miliarde de euro, iar potrivit presei statul şi-ar putea vinde în întregime deţinerea în cadrul acesteia. Totuşi, o decizie în acest sens nu a fost luată încă.

Vinci, operatorul francez din sectorul infrastructurii, deţine 8% din ADP, şi este văzut drept un potenţial ofertant, însă cursa pentru companie este aşteptată a fi una foarte strânsă.

O parte din acţiunile Engie, compania de utilităţi din sectorul energiei, ar putea fi de asemenea oferite spre vânzare în condiţiile în care preşedintele francez Emmanuel Macron intenţionează să acumuleze un fond de inovaţie de ordinul miliardelor de euro.

Pe plan internaţional, Le Maire a anunţat că Franţa îşiv a exprima opoziţia faţă de măsurile protecţioniste anunţate de preşedintele american Donald Trump. „Îngrijorările salariaţilor din sectorul oţelului sunt îndreptăţite, tot oţelul care nu va mai intra în SUA ar putea inunda Europa, reducând preţurile cu 5%“, a estimat ministrul francez, potrivit Le Figaro.

„Războiul comercial nu va face decât victime, afectând companii, creştere, forţă de muncă şi capacitatea de redresare“, a avertizat ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO