Business Internaţional

Guvernul Greciei a semnat cu Fraport un acord de concesionare a 14 aeroporturi, de 1,2 mld. euro

Guvernul Greciei a semnat cu Fraport un acord de...

Autor: Anca Dumitrescu

14.12.2015, 15:49 222

Privatizările au reprezentat condiţii esenţiale pentru programele de susţinere financiară convenite de autorităţile de la Atena cu creditorii încă din 2010. Atena a obţinut însă numai 3,5 miliarde de euro din vânzarea activelor de stat, faţă de o ţintă iniţială de 50 de miliarde de euro, din cauza întârzierilor birocratice şi a lipsei de voinţă politică.

"Semnarea contractului este foarte importantă şi un mesaj puternic că economia Greciei recâştigă încrederea pieţei", a declarat într-un comunicat Stergios Pitsiorlas, şeful agenţiei elene de privatizare, HRADF.

Contractul era în negociere încă dinainte de venirea la putere a partidului de stânga Syriza, în ianuarie, care a îngheţat vânzările de active.

Premierul Alexis Tsipras a reactivat concesionarea aeroporturilor regionale în cadrul celui de-al treilea program de salvare, de 86 de miliarde de euro, aprobat în luna august, în pofida opoziţiei sindicatelor şi a opiniei publice.

Fraport şi partenerul său din Grecia, compania de energie Copelouzos, vor lua în cconcesiune şi vor administra 14 aeroporturi regionale din insule turistice, între care cele din Corfu şi Santorini, pentru o perioadă de 40 de ani. Companiile vor investi 330 de milioane de euro până în 2020, pentru modernizarea facilităţilor aeroporturilor.

Tranzacţia va ajuta Grecia să respecte o ţintă de a obţine circa 3 miliarde de euro din vânzări de active, anul viitor, de a reduce povara datoriei publice şi de creştere a investiţiilor în ţară.

Consorţiul condus de Fraport va prelua operaţiunile aeroporturilor în toamna anului 2016, când va plăti şi suma convenită. În total, consorţiul va investi 1,4 miliarde de euro pe perioada concesiunii.

Consorţiul, la care Fraport va deţine o participaţie majoritară, va plăti şi o chirie anuală fixă, de aproximativ 23 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO