Business Internaţional

Guvernul Irlandei: Nu am greşit cu nimic. Am apelat la fondul de siguranţă pentru a susţine băncile

Autor: Adrian Voicu

22.11.2010, 17:07 21

Guvernul Irlandei a continuat să îşi apere politica economică,insistând că nu a greşit cu nimic chiar dacă a fost nevoit săaccepte pachetul de salvare al Uniunii Europene şi Fondului MonetarInternaţional (FMI), scrie The Telegraph.

Ministrul pentru Afaceri Europene din cadrul guvernuluiirlandez, Dick Roche, a insistat că miniştrii nu au minţitpopulaţie negând în mod repetat că vor accepta pachetul de salvareal UE.

Toată săptămâna trecută reprezentanţii guvernului Irlandei audeclarat că nu vor accepta niciun ajutor financiar din exteriorpentru a susţine economia. Cu toate acestea, în urma discuţiilordin weekend, aceştia au fost nevoit să adopte o altă poziţie.

Dick Roche a declarat pentru BBC Radio 4 că nu a fost vorba de"făţărnicie", dând vina pe pieţele financiare care au subminatpoziţia guvernului.

Acesta a declarat că împrumutul extern a devenit de neevitatdoar după ce costul împrumuturilor prin intermediul pieţei adevenit prea mare, menţionând că a fost nevoie de acesta doarpentru a putea ajuta băncile şi nu pentru economia Irlandei.

Roche a spus că: "A fost un şir de evenimente ieşite din comun.Pieţele ne-au adus la un punct de la care nu mai era fezabilădependenţa de pieţe: dobânzile au fost prea mari. Ironic, situaţianaţională ne-ar fi permis să continuăm până la jumătatea anuluiviitor fără a fi nevoie să apelăm la pieţe dar situaţia dinsectorul bancar a dus la necesitatea de a lua măsuriextraordinare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO