Business Internaţional

Guvernul Italiei intenţionează să sprijine oficial programul Belt and Road al Chinei

Guvernul Italiei intenţionează să sprijine oficial...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.03.2019, 00:00 157

Italia va sprijini oficial programul Belt and Road prin care China vrea să-şi extindă influenţa comercială şi politică spre vestul Europei, scrie Financial Times. Astfel, Italia ar putea deveni luna aceasta primul stat din G7 care susţine iniţiativa Beijingului.

Programul de investiţii în infrastructură regională al preşedintelui chinez Xi Jinping este văzut ca încercarea Beijingului de a-şi extinde influenţa la nivel global prin construirea unei reţele de rute comerciale terestre şi maritime în Asia, Orientul Mijlociu, Africa şi Europa.

Criticii spun că prin proiect China forţează naţiuni în curs de dezvoltare să-şi asume datorii mai mari decât îşi pot permite, în timp ce de lucrările la infrastructură beneficiază adesea companiile chineze deţinute de stat. În ultimele luni, Malaezia, Pakistan, Myanmar, Bangladeş şi Sierra Leone au anulat sau s-au retras din angajamente privind proiecte în cadrul Belt şi Road. Subsecretarul din ministerul dezvoltării economice din Italia Michele Geraci a declarat pentru Financial Times că ţara sa este în negocieri pentru a semna un memorandum de înţelegere în sprijinul programului. Planul este ca semnarea să se facă la timp pentru vizita lui Xi de la sfârşitul lunii martie, a spus Geraci în articol.

„Vrem să ne asigurăm că produsele «made in Italy» pot avea mai mult succes în ceea ce priveşte volumul exporturilor în China, care este piaţa cu cea mai rapidă creştere din lume“, a adăugat el în raport. Un astfel de sprijin public ar veni într-un moment critic în relaţiile Chinei cu SUA şi Uniunea Europeană, în care Italia este membru fondator. Xi este aşteptat să se întâlnească cu preşedintele SUA Donald Trump până la sfârşitul acestei luni pentru a încheia un acord care să pună capăt impasului comercial dintre cele două superputeri. Săptămâna aceasta, Consiliul UE a adoptat primul său cadru de norme privind investiţiile străine directe, pe fondul creşterii investiţiilor chineze în regiune şi al preocupărilor legate de protecţia tehnologiilor-cheie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO