Negocieri avansate sunt în curs de desfăşurare între guvernul Ungariei şi industria farmaceutică locală privitoare la o plafonare voluntară a preţurilor mai multor medicamente populare eliberate fără prescripţie medicală, scrie Index.
Măsura de plafonare voluntară a preţurilor pe piaţa medicamentelor fără prescripţie medicală ar putea intra în vigoare în câteva zile. Ministrul economiei Marton Nagy a convenit deja în esenţă cu jucătorii din industrie asupra celor mai importante detalii.
Conform planurilor, jucătorii din comerţul cu amănuntul şi angro ar urma să se angajeze să fixeze preţurile produselor afectate la nivelul preţurilor din 31 decembrie 2024. Măsura nu vizează reducerea marjelor farmaciilor, deci nu afectează în mod direct farmaciile.
Csaba Balazs Rigo, preşedintele Autorităţii Maghiare pentru Concurenţă (GVH), a declarat pentru Index că „este o sarcină nobilă şi binevenită să negociem preţuri mai mici la medicamente în interesul poporului maghiar“.
Măsura ar putea fi încă un progres pentru guvern în lupta împotriva scumpirilor pe termen lung.
Ministrul economiei a început negocierile pe această temă către finalul lunii mai, Marton Nagy precizând că guvernul nu ignoră creşterea semnificativă a preţurilor. De atunci, ministrul a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai sectorului.
Potrivit Index, iniţiativa introducerii unei plafonări voluntare a preţurilor anumitor produse se bucură de un sprijin larg. Scopul principal al acesteia este de a ajuta populaţia să acceseze medicamente la preţuri accesibile şi a reduce povara rezultată din creşterea preţurilor produselor farmaceutice. Acest lucru poate fi realizat prin crearea unui echilibru între interesele producătorilor şi puterea de cumpărare a populaţiei.
Deşi detaliile exacte ale mecanismului nu au fost făcute încă publice, părţile negociatoare se gândesc la un sistem reciproc acceptabil.
Utilizarea restricţiilor de preţ nu este o noutate în setul actual de instrumente de politică economică al guvernului maghiar. Esenţa restricţiilor voluntare de preţ, spre deosebire de reducerea marjei comerciale, constă în faptul că statul realizează o reducere a preţurilor prin-o „presiune uşoară“, prin angajamente voluntare, în locul unei intervenţii directe.
Guvernul Ungariei consideră în prezent atingerea stabilităţii preţurilor drept un obiectiv economic major.
Şeful GVH a atras atenţia asupra faptului că preţurile medicamentelor fără prescripţie medicală, nesubvenţionate, au început să crească semnificativ în ultima vreme la şedinţa Comisiei Economice a Parlamentului din 15 aprilie. Mai mult, o săptămână mai târziu, acesta a subliniat acest aspect şi la Radio Kossuth.
GVH monitorizează continuu procesele de pe pieţele alimentare, desfăşurând în prezent două investigaţii pe piaţa internă a produselor lactate şi ouălor. Acesta operează de asemenea sistemul online de monitorizare a preţurilor.