Cu consumatorii ameninţaţi din nou de inflaţie, guvernul maghiar s-a mişcat rapid. Săptămâna trecută a anunţat plafonarea marjelor de profit la 10% la o listă cu 1.000 de produse alimentare de bază, iar luni această măsură a intrat în vigoare. Rezultatul s-a văzut imediat: la unele alimente, preţurile s-au înjumătăţit. Guvernul a anunţat că a observat ieftiniri la 760 de produse, iar reducerea medie de preţ este de 16%. Unii retaileri au reacţionat limitând cantitatea de produse ce pot fi achiziţionate de firme. Autorităţile au promis că vor acţiona contra magazinelor care vor limita cumpărăturile consumatorului de rând. Însă sectorul de retail a avertizat că planul guvernului riscă să închidă magazinele din localităţile mici şi că oamenii vor prefera să cumpere de la lanţurile de magazine mari.
Guvernul condus de Viktor Orban a introdus plafoanele pentru marjele de profit ale retailerilor după ce datele despre inflaţia din fabruarie au arătat că alimentele s-au scumpit cu 7% an la an. Măsura urmează să fie aplicată până la sfârşitul lunii mai şi vizează 30 de categorii de produse precum carne de pui, făină, ulei de gătit, lapte UHT, lactate, margarină, ouă şi picioare de porc. Plafoanele trebuie respectate doar de retailerii cu vânzări anuale de peste 2,6 milioane euro (un miliard de forinţi pe an) şi a căror activitate primară o reprezintă retailul alimentar. Referinţa pentru limita de marjă de 10% sunt preţurile medii din ianuarie, arată BNE Intellinews.
Dacă măsura nu are efectul scontat, s-ar putea merge mai departe, cum ar fi reintroducerea preţurilor plafonate. Politicieni din partidul de guvernământ Fidesz au justificat modul de acţiune spre care s-au îndreptat prin faptul că unele lanţuri de retail aveau marje de profit de 129% faţă de preţul de achiziţie pentru smântână, de 70-80% pentru iaurt, de 38% pentru ouă, ceea ce este excesiv şi nejustificat. Limitele de marjă au fost aplicate începând de luni, şi un ziar local de business apropiat guvernului, Világgazdaság, a verificat în monitorul preţurilor operat de autoritatea pentru concurenţă pentru a vedea dacă sunt efecte. Nu au fost observate scăderi semnificative de preţuri la lapte, însă s-a ieftinit mult smântâna.
Spre exemplu, la marca Nádudvari cu 12% grăsime preţul (pentru 0,33 kg) era de 759 forinţi (1,90 euro) săptămâna trecută la Tesco, SPAR şi Auchan, dar luni produsul costa doar 359 forinţi (0,90 euro) la Tesco, 388 forinţi la SPAR şi 562 forinţi la Auchan. O tendinţă similară a fost observată la margarină. Untul danez Lurpak, un produs mai scump, s-a ieftinit cu aproximativ 600 de forinţi, de la, spre exemplu, 1.769 forinţi săptămâna trecută la SPAR. Preţurile ouălor au scăzut şi ele, dar nesemnificativ. La fel şi cele ale cărnii, ceea ce înseamnă că marjele erau deja sub 10%.
Világgazdaság a făcut observaţia că mărcile private ale retailerilor au de obicei marje sub 10%. Potrivit Portfolio.hu, SPAR a reacţionat limitând cantitatea ce poate fi achiziţionată în scopuri comerciale din produsele cărora le sunt aplicate limitele de marjă. Lidl şi Tesco au răspuns şi ei cu măsuri de aceeaşi natură. Un reprezentant al CBA, un lanţ de retail maghiar, a atenţionat că proporţia de produse cu marjele plafonate din magazinele lor este mare, astfel că acestea vor opera de acum încolo cu pierderi mari.
„Dacă jucătorii maghiari sunt forţaţi să se închidă, vor fi în pericol magazinele de proximitate şi aprovizionarea localităţilor mici“, a explicat reprezentantul CBA. Katalin Neubauer, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Comerţului, a spus că prin măsurile sale guvernul ar putea îndepărta cumpărătorii de magazinele mici şi mijlocii, aceştia preferând magazinele de discount şi supermarketurile.
În retail, marjele reprezintă venitul câştigat de magazine. Din el, compania trebuie să acopere tot felul de costuri, cum ar fi salariile angajaţilor, facturile la energie şi taxa de retail cerută de guvern. Din cauza deducerilor numeroase, experienţa arată că în retail nu există prea mult profit. În Ungaria, jucătorii sunt adesea mulţumiţi cu o marjă de profit de doar 1%, arată Daily News Hungary.
Rezultatele primei zile cu marje plafonate au fost lăudate de ministrul economiei Márton Nagy, care a spus că acesta este doar începutul ieftinirilor. El a vorbit şi despre faptul că guvernul luptă pe mai multe fronturi împotriva inflaţiei: în cazul alimentelor, negociază şi cu furnizorii, nu doar cu retailerii. Apoi, autorităţile sunt pregătite să intervină, în 1-2 săptămâni, cu plafonări în problema creşterii nejustificate a tarifelor pentru servicii bancare. De asemenea, ministrul Nagy preconizează că în colimator vor intra şi companiile care oferă servicii de telecomunicaţii. „Acestea sunt următoarele după bănci.“