Business Internaţional

Guvernul maghiar născoceşte taxe la foc automat. Ultimii loviţi sunt jucătorii din industria tutunului

Partidul de guvernământ Fidesz din Ungaria a propus ca producătorii şi distribuitorii angro din industria tutunului să plătească la stat contribuţii pentru sistemul de sănătate sub forma unei suprataxe. Foto: Shutterstock

Partidul de guvernământ Fidesz din Ungaria a propus ca producătorii şi distribuitorii angro din industria tutunului să plătească la stat contribuţii pentru sistemul de sănătate sub forma unei suprataxe. Foto: Shutterstock

Autor: Mădălina Bodârlău

19.11.2014, 00:05 625

Guvernul ungar a înaintat în Parlament un proiect de lege care include creşterea neaşteptată a accizei la tutun, ceea ce le dă noi bătăi de cap jucătorilor din industria tutunului după ce aceştia au aflat abia săptămâna trecută şi de o taxă specială pe care ar putea fi nevoiţi să o plătească drept contribuţie suplimentară la sistemul de sănătate.

Această taxă ar intra în categoria impozitelor sectoriale, una dintre măsurile fiscale pe care guvernul condus de Viktor Orban le-a adoptat deja în sectorul bancar, cel de retail, de telecomunicaţii şi de energie, scrie Portfolio.hu.

Majorarea accizei face parte din proiectul de lege iniţiat de ministrul dezvoltării Miklos Sesztak, care forţează comercianţii de tutun din ţară să achiziţioneze produse doar de la un furnizor unic, reprezentat de o societate de stat sau de o companie cu drept de concesiune care ar trebui să funcţioneze ca un intermediar între producători şi retaileri.

Guvernul de la Budapesta susţine că din cauza unor „fenomene nedorite de pe piaţă“ statul trebuie să reglementeze livrările către retailerii de tutun, care nu au putut să îşi desfăşoare în mod independent activitatea din cauza „mijloacelor comerciale de coerciţie“ folosite de distribuitorii angro. Ministrul dezvoltării a explicat că dacă va fi stabilit un furnizor unic, retailerii nu vor mai avea expunere directă faţă de distribuitori, care îşi vor putea vinde produsele din tutun în mod direct doar către furnizorul unic.

Parlamentarii maghiari au adoptat ieri un pachet fiscal pentru 2015 care prevede, printre altele, că fondurile de investiţii vor plăti o taxă proporţională cu valoarea activelor (dar nu vor mai plăti suprataxa din sectorul financiar), taxa pe alimente nesănătoase (taxa „pe chipsuri“) se va aplica şi băuturilor alcoolice, creş­terea taxei de supraveghere percepută lanţurilor de retail alimentar, introducerea din ianuarie a unei taxe „simbolice“ pentru palinca preparată în gospodării şi ajustări referitoare la taxa pe publicitate - nivelul cotei superioare va creşte de la 40% la 50%.

În privinţa furnizorului unic de tutun, jucătorii de pe piaţă sunt derutaţi de propunere, aceasta nefiind prima care i-a luat pe neaşteptate. În urmă cu mai puţin de o săptămână, Kristof Szatmary, membru al partidului Fidesz, a propus ca producătorii şi distribuitorii angro din industria tutunului să plătească la stat contribuţii pentru sistemul de sănătate sub forma unei suprataxe.

Impozitarea ar fi progresivă, în funcţie de venituri, iar cele mai afectate companii ar fi multinaţionalele Philip Morris, British American Tobacco şi Imperial Tobacco, prezente pe piaţa din Ungaria şi care ar acoperi 80% din suma totală încasată la bugetul statului din aceste taxe, potrivit estimărilor făcute de Portfolio.hu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO