Business Internaţional

Guvernul Matteo Renzi are o „bombă atomică“ pentru resuscitarea bolnavei economii italiene: reducerea taxelor pe forţa de muncă

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

07.11.2014, 00:02 386

Reducerea impozitării muncii va fi atât de mare în Italia încât va acţiona ca o „bombă atomică“, anticipează Yoram Gutgeld, consilierul economic al premierului Italiei Matteo Renzi şi unul din arhitecţii bugetului Italiei. El insistă că revenirea de durată a economiei Italiei este „imediat după colţ“.

Reducerea semnificativă a impozitelor care vizează în principal veniturile mici şi mijlocii ar însemna că salariul net lunar al unui angajat care câştigă 1.200 de euro pe lună creşte la 1.300 de euro, în timp ce costurile angajatorului ar scădea de la 2.200 de euro la 1.650 de euro pe lună, spune Gutgeld într-un interviu acordat The Financial Times.

„Este vorba de o reducere masivă a taxelor, mai ales a celor care vizează venituri mici până la medii. Cred că e greu de găsit o altă ţară în Europa care să fi făcut ceva similar. Este o bombă atomică“, a afirmat Gutgeld.

Unul dintre elementele cheie pentru succesul reformei guvernului Renzi va fi setul de măsuri pe care Parlamentul italian este aşteptat să le aprobe în următoarele săptămâni şi care vor reprezenta o reformare radicală a legislaţiei anchilozate a muncii din Italia.

Comisia Europeană, care va trebui să îşi dea verdictul final asupra bugetului Italiei la sfârşitul lunii noiembrie, este îngrijorată de nivelul ridicat şi care continuă să crească al datoriei publice. Aceasta ar putea atinge 132,2% din PIB anul acesta potrivit prognozei CE. Dacă economia Italiei nu revine pe creştere, există îngrijorarea că Italia va trebui să ia în considerare măsuri mai radicale, precum o restructurare uriaşă a datoriei sau o impozitare a averilor. Potrivit celei mai recente prognoze ale CE, PIB-ul Italiei va scădea cu 0,4% anul acesta, departe de aşteptările de creştere formulate de guvernul Renzi imediat după preluarea puterii în februarie. Atunci, tânărul şi ambiţiosul premier prevedea o creştere de 0,8% pentru anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO