Business Internaţional

Guvernul polonez promite să refacă flota de vapoare a ţării, să reînvie şantierele navale, să extindă porturile. Vrea să „repolonizeze“ Marea Baltică şi să facă din Polonia o putere maritimă

Premierul Poloniei, Donald Tusk: „Ori de câte ori este posibil, chiar dacă va fi foarte dificil, licitaţiile vor fi câştigate de furnizori polonezi, de producători polonezi. Acest lucru se aplică şi la construcţia navelor noastre.“

Premierul Poloniei, Donald Tusk: „Ori de câte ori este posibil, chiar dacă va fi foarte dificil, licitaţiile vor fi câştigate de furnizori polonezi, de producători polonezi. Acest lucru se aplică şi la construcţia navelor noastre.“

Autor: Bogdan Cojocaru

24.05.2025, 10:55 1590

După 20 de ani, steagul Polo­niei va reveni pe vapoare po­loneze, a declarat săptămâna trecută, înainte de primul tur al alegerilor pentru preşedinte, premierul Donald Tusk. A explicat că el vrea ca marinarii polonezi „să poată lucra, naviga, câştiga bani sub steagul polonez“. Polonia va „repoloniza“ Marea Baltică.

În acest fel premierul Tusk a făcut intro­ducerea unui nou program, numit „Marea Po­loneză“, prin care guvernul inten­ţio­nează să reînvie industria ma­ri­ti­mă a ţării, de la con­strucţia de va­poare la flota de nave, in­fra­struc­tură portuară şi în­vă­ţă­mânt de profil. Lansarea pro­gra­mului a fost fă­cută la un congres maritim interna­ţio­nal organizat în Szczecin, un oraş emblematic pentru epoca de aur a industriei navale şi economiei maritime poloneze.

Tusk, un politician pro-UE, a vorbit de mai multe ori în ul­ti­ma vreme despre „repo­loniza­rea“ economiei, un concept vehicu­lat şi de guvernul naţionalist anterior, prin care se poate înţelege expansiune cu capital po­lonez, creşterea influenţei statului şi a capitalului local în sectoarele strategice şi în economie în general şi, aşa cum premierul ţine să sublinieze, profit pentru polonezi din această creştere.

În ceea ce priveşte economia maritimă, Tusk a precizat: „Ori de câte ori este posibil, chiar dacă va fi foarte dificil, licitaţiile vor fi câştigate de furnizori polonezi, de producă­tori polonezi. Acest lucru se aplică şi la con­struc­ţia navelor noastre.“ Repolonizarea eco­nomiei maritime ar însemna şi reorgani­zarea transportului cu feribotul în Marea Baltică, cu feriboturi construite în Polonia. Planurile includ dotarea ţării cu o nouă navă-şcoală, un nou vapor de cercetare, triplarea în patru ani a cantităţilor de marfă transbordată în porturi, comenzi pentru şan­tierele navale şi investiţii gigantice în infrastructura feroviară şi rutieră. Tusk a oferit detalii puţine, dar a explicat că acesta este doar începutul. A vorbit de extinderea terminalului din portul Swinoujscie, de lângă graniţa cu Germania şi conectat cu Szczecin. Polonia are o navă-şcoală cu pânze, Dar Mlodziezy, dar aceasta a împlinit 44 de ani.

Pentru una nouă, guvernul a alocat deja 400 milioane zloţi (94,2 milioane euro). De asemenea, şi nava de cercetare a Poloniei, Nawigator XXI, este bătrână, din 1997, şi nu mai face faţă cerinţelor actuale pentru cer­cetări ştiinţifice. De aceea, va fi construită una nouă, de 141,3 milioane euro. Dacă pla­nu­rile de reconstruire a economiei maritime reuşesc, litoralul dintre Szczecin şi Gdansk, cel mai mare centru maritim al Poloniei, va fi comparabil cu coasta de vest sau cu cea de est a SUA, a declarat Tusk, recunoscând că aceasta este o exagerare.

Însă nu este o întâmplare. Preşedintele SUA Donald Trump a promis să facă „Ame­rica din nou măreaţă“, inclusiv prin reînvie­rea industriei americane constructoare de va­poare. Pentru a face acest lucru, el inten­ţio­nează să oblige la plata unor taxe supli­mentare vapoarele chinezeşti care acostează în porturile din SUA. Pe de altă parte, Los Angeles este în top 10 porturi cu cea mai mare activitate din lume, unde China domină cu şase prezenţe.

„Marea Poloneză“ are şi o componentă legată de securitate, în condiţiile în care Polonia şi-a legat şi siguranţa energetică de Marea Baltică prin construirea de ferme eoliene offshore mari. Tot ca parte a „repolonizării“, la construirea acestor ferme eoliene participă companiile de stat, antreprenorii polonezi şi porturile ţării.

 

Companiile de stat, ale Trezoreriei, sunt veriga principală a „repolonizării“. Capitalizarea lor de piaţă a crescut cu 16% în ultimul an

În ultimul an, capitalizarea de piaţă a companiilor de stat poloneze listate la Bursa de Valori din Varşovia şi a subsidiarelor acestora listate la WSE a crescut cu 51,2 miliarde zloţi (12 miliarde euro), sau 16%, ajungând la 378,7 miliarde zloţi (89 miliarde euro).

Indicele bursier al companiilor Trezoreriei Statului (MAPdirectTR) a avansat cu 21,9% în această perioadă, faţă de 18% în cazul indicelui blue chip polonez (WIG20 TR) sau de 6,9% pentru indicele blue chip european (Euro Stoxx TR). În ultimele 12 luni, cotaţiile acţiunilor companiilor din sectoarele energetic şi financiar au crescut semnificativ.

Preţul acţiunilor PGE a urcat cu 29,4%, ale Enea cu 44,5% şi ale Tauron cu 95,6%. „Investiţiile în sectorul energetic în valoare de sute de miliarde de zloţi, planificate pentru anii următori, sunt importante pentru competitivitatea economiei poloneze, deoarece vor permite transformarea eficientă a sistemului energetic şi vor asigura surse de energie stabile cu preţuri la electricitate la un nivel acceptabil din punct de vedere social pe termen lung“, argumentează guvernul.

Până în 2035, Orlen va aloca până la 380 de miliarde zloţi pentru investiţii, Enea 107,5 miliarde zloţi, iar Tauron aproximativ 100 miliarde zloţi. Grupul PGE a declarat că va aloca 75 miliarde zloţi pentru distribuţia energiei şi 18 miliarde zloţi pentru stocarea energiei.

Investiţiile vor fi folosite pentru modernizarea infrastructurii, dar şi pentru creşterea ponderii surselor de energie regenerabilă şi consolidarea securităţii energetice a ţării. Energia curată provenită de la parcurile eoliene offshore Baltic Power ale Grupului Orlen şi Northland Power, precum şi de la Baltica 2 a Grupului PGE şi Orsted, va ajunge la milioane de gospodării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels