Business Internaţional

Guvernul polonez vrea să taxeze corporaţiile americane de tehnologie pentru a finanţa dezvoltarea propriului sector tehnologic şi a ajuta media locală. Washingtonul promite că va riposta

Ministrul polonez al afacerilor digitale Krzysztof Gawkowski a spus că nicio putere străină, „nici chiar una prietenoasă“, nu poate dicta Poloniei ce decizii economice să ia şi a insistat că era în care un stat îl tratează pe altul „ca vasal“ s-a terminat.

Ministrul polonez al afacerilor digitale Krzysztof Gawkowski a spus că nicio putere străină, „nici chiar una prietenoasă“, nu poate dicta Poloniei ce decizii economice să ia şi a insistat că era în care un stat îl tratează pe altul „ca vasal“ s-a terminat.

Autor: Bogdan Cojocaru

16.03.2025, 11:02 17927

Polonia pare hotărâtă să aplice o taxă digitală pe profiturile marilor companii de tehnologie străine prin care să strângă bani pentru fianţa­rea start-up-urilor tech şi a com­pa­nii­lor de media locale. Guvernul de la Varşova spune că astfel s-a îmbunătăţi calitatea conţinu­tului media. Giganţii americani de tehnologie se simt vizaţi. Guvernul american le-a luat apă­rarea. Polonia şi SUA, cândva aliate geopolitic, sunt în război diplomatic.

Când fostul preşedite SUA Joe Biden a vizitat Varşovia în martie 2022, la aproape o lună de la începerea invaziei ruseşti din Ucrai­na, pentru polonezi a fost sărbătoare naţională. SUA au încurajat atunci şi ţara gazdă, şi statul atacat învecinat. Preşedintele american s-a întors în Polonia 11 luni mai târziu, asigurând, din nou, din poziţia de conducător al celei mai mari puteri militare a lumii, că NATO îşi va proteja membrii.

Însă spre finalul man­da­tului lui Biden relaţiile dintre SUA şi Polonia, cel mai pu­ternic aliat al lor de pe flan­cul de est al NATO, au înce­put să se răcească. Guvernul de la Varşovia a rămas per­plex când gigantul de tehnolo­gie Intel şi-a îngheţat pe neaştep­tate investiţia istorică pro­misă într-o fabrică de cipuri poloneză. Cum a ajuns Polo­nia să câştige această investiţia ţine de poveste. De ea depindea intrarea ţării în rândul economiilor care cresc prin dezvoltarea sectorului de tehnologie.

Intel a ales să investească mai mult în SUA. Apoi Biden a lăsat moştenire plafonări ale ex­por­turilor americane de cipuri necesare dez­vol­tării de inteligenţă artificială. În UE, statele din Europa de Est sunt cele mai afectate. Reacţia Varşoviei a fost nervoasă. Odată cu venirea lui Donald Trump la Casa Albă relaţiile dintre SUA şi Polonia s-au răcit. Dacă Ungaria lui Viktor Orban a avut legături con­flictuale cu SUA lui Biden, şi-a făcut un obicei din a lansa atacuri contra Comisiei Europene şi a de­ve­nit mai izolată ca oricând în UE, ră­mânând însă apropiată de China şi lău­dându-l pe Trump, Polonia lui Donald Tusk a reintrat în graţiile CE şi a început să ameninţe una din formele capitalismului american care se bucură de susţinerea noului preşedinte.

Guvernul de la Varşovia a atacat marile cor­poraţii de tehnologie americane, amenin­ţându-le cu taxe. Sunt vizate în special Google şi Meta, companii care îşi vând serviciile online pe diversele pieţe ale UE, însă plătesc taxe în altă parte, de obicei tot în ţări europene unde impozitele sunt mai mici. Ministrul polonez al afacerilor digitale Krzysztof Gawkowski a anunţat zilele trecute că în următoarele luni ministerul său va prezenta un concept pentru taxarea veniturilor sau profiturilor companiilor mari de tehnologie cu operaţiuni în Polonia. Cu banii obţinuţi astfel de la Big Tech, a explicat mi­nistrul, se va putea finanţa dezvoltarea start-up-urilor poloneze, a companiilor locale din sectorul digital şi a media şi, la fel de important, s-ar îmbunătăţi calitatea conţinutului media.

„Cu timpul, în Polonia s-a dezvoltat o piaţă digitală mare. Companiile poloneze au nevoie de sprijn tehnologic şi financiar senmificativ, atât pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale, cât şi a tehnologiei în sens larg. Trebuie să gă­sim surse adiţionale de bani care să alimenteze bugetul în acest scop şi soluţia evidentă pare o taxă digitală“, a explicat pentru PAP Biznes ministrul Gawkowsk, care este şi vicepremier. Detaliile proiectului încă nu sunt cunoscute de­oarece munca la el este abia la început. De re­marcat este chestiunea „creării de conţinut me­dia de calitate“. Gawkowski a spus că „mate­rialele de calitate“ nu sunt încurajate de marile companii de tehnologie.

A finanţa media poloneză cu bani din taxa digitală „este o chestiune de justiţie socială“, a explicat oficialul. Platformele digitale slăbesc piaţa media poloneză prin atragerea de publi­ci­tate, ceea ce are un impact semnificativ asupra finanţelor mediei tradiţionale. În UE, mai multe state au decis deja să taxeze companiile Big Tech. Printre ele se numără Franţa, Austria şi Spania. Ministerul afacerilor digitale din Polonia a numărat 35 de pieţe din întreaga lume unde taxa digitală este în vigoare. Nume cu greutate sunt Canada şi Marea Britanie.

Analiştii interpretează comentariile lui Gawkowski drept un semnal clar trimis de Varşovia Washingtonului în actualul context geopolitic global. Ministrul asociază taxa digi­tală cu „suveranitatea digitală, unul dintre cele mai importante elemente ale lumii mo­derne“. Pentru a înţelege contextul, însă, trebuie luat în considerare faptul că în ultimele săptămâni Polonia a fost vizitată de reprezentaţi de top ai Microsoft, Google şi Apple. Primii doi au a­nunţat chiar planuri de investiţii în infrastruc­tura cloud poloneză.

De asemenea, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski l-a acuzat pe Elon Musk că trădează Ucraina. Sikorski a fost atacat şi de secretarul de stat al SUA Marco Rubio. Thomas Rose, numit de Trump ca viitor ambasador al SUA în Polonia, a reacţionat la ameninţările ministrului Gawkowski spunând că ţara sa va răspunde dacă Polonia impune taxe asupra corporaţiilor americane.

Rose este om de afaceri, comentator şi publisher. Schimbul de replici acide între Washington şi Varşovia pe tema taxei digitale a continuat şi ieri, potrivit Reuters. Conflictul este mai larg şi în el s-a implicat direct şi Trump. El a semnat luna trecută un memorandum prin care ia formal în considerare folosirea de tarife pentru a contracara taxele pe servicii digitale impuse de unele state giganţilor americani de tehnologie. Franţa este una din primele ţări din lume care a introdus o astfel de taxă. Trump a criticat şi suprareglementarea Big Tech americane în UE, iar Comisia Europeană a indicat că nu dă înapoi, asigurând că nu ia la ţintă companiile americane în mod special.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels