Business Internaţional

Guvernul Statelor Unite poate pierde peste 400 de miliarde de dolari din cadrul programului federal de acordare a creditelor pentru studenţi: Suma se apropie de pierderile înregistrate de bănci în timpul crizei subprime

Guvernul Statelor Unite poate pierde peste 400 de...

Autor: Eduard Ivanovici

29.11.2020, 09:00 2596

Guvernul american va pierde peste 400 de miliarde de dolari din cadrul programului federal de acordate a creditelor pentru studenţi, apropiindu-se de pierderile înregistrate de bănci în timpul crizei subprime, arată o analiză citată de Wall Street Journal.

La începutul anului, Departamentul pentru Educaţie raporta 1,37 trilioane de dolari din creditele acordate de guvern către studenţi.

Pierderile sunt mult mai mari decât previziunile iniţiale ale guvernului. În 2019, Biroul pentru Buget la Congresului SUA estima că programul îi va costa pe plătitorii de taxe circa 32 de miliarde de dolari, incluzând aici şi costurile administrative.

Prin comparaţie, creditorii privaţi au pierdut 535 de miliarde de dolari în timpul crizei financiare din 2008, însă impactul de anul acesta este complet diferit.

„Pieţele nu reuşesc să fie suficient de disciplinate. În 2007-2008, am observat o mulţime de creditori care au făcut pariuri periculoase, însă mişcarea nu se va replica şi în piaţa creditelor pentru studenţi”, spune Constantine Yannelis, un fost oficial al Departamentului Trezoreriei din timpul administraţiei Obama.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO