Business Internaţional

Guvernul ungar vrea să forţeze băncile să suporte pierderile cauzate de diferenţa de curs valutar în contractele de creditare în monedă străină

Guvernul ungar vrea să forţeze băncile să suporte...

Autor: Daniela Stoican

18.06.2014, 00:03 759

Partidul de guvernământ din Ungaria intenţionează să elaboreze o nouă lege care să protejeze complet de fluctuaţiile de curs de schimb valutar pe cei care au credite în monedă străină pentru care şi-au pus gaj locuinţa prin forţarea băncilor să suporte pierderile date de aceste variaţii şi să elimine treptat de pe piaţă împrumuturile ipotecare în valută, a afirmat Antal Rogan, liderul grupului parlamentar al formaţiunii Fidesz.

Declaraţiile vin ca răspuns la o decizie a Curţii Supreme din Ungaria (Curia) care a stabilit că băncile ar trebui să acopere doar o mică parte a pierderilor datorate fluctuaţiilor cursului de schimb, scrie Budapest Business Journal.

Împrumuturile în valută şi în special în franci elveţieni au explodat în perioada de boom economic de dinaintea crizei financiare care a izbucnit în 2008, pentru că ofereau dobânzi mai mic decât cele în forinţii, dar prăbuşirea ulterioară a forintului a adus rate din ce în ce mai mari şi chiar defaulturi.

Rogan a sugerat că noua legislaţie va fi supusă aprobării parlamentului în toamnă. Parlamentul este dominat de partidul de guvernământ Fidesz.

„Principiul de bază este că debitorilor ar trebui să li se returneze tot ce le-au luat băncile”, a spus politicianul.

Noua legislaţie ar putea să pună costul diferenţei de curs valutar exclusiv pe umerii băncilor, forţându-le să le plătească clienţilor miliarde de forinţi. Într-un final, spune Rogan, legea ar duce la eliminarea completă a împrumuturilor ipotecare în valută.

Curia a stabilit că băncile trebuie să utilizeze cursul mediu de schimb al Băncii Naţionale a Ungariei pentru calcularea împrumuturilor în valută, scrie presa maghiară. De asemenea, Curtea a mai stabilit că măsura în care băncile au avut dreptul să transmită întregul risc valutar către clienţi şi să modifice unilateral contractele variază de la caz la caz în funcţie de cât de bine au fost informaţi clienţii în fiecare situaţie.

Rogan a spus că decizia Curiei permite guvernului să analizeze întregul istoric al împrumuturilor în valută. El a adăugat că noua legislaţie va fi lipsită de ambiguităţi şi ar putea viza modificarea unilaterală a contractelor şi ar clarifica în ce condiţii fluctuaţiile cursului de schimb pot afecta suma datorată.

Parlamentarul s-a declarat sigur că în 90% din cazuri băncile nu au îndeplinit criteriile necesare pentru modificarea unilaterală a contractelor pentru împrumuturile în valută. El spune că nu îşi aminteşte de vreun debitor cu datorii în valută care să fi primit o informare scrisă privind riscurile asociate fluctuaţiilor de curs valutar şi în niciun caz privind amplitudinea acestora.

Premierul ungar Viktor Orban a încercat să forţeze băncile să-şi asume o responsabilitate mai mare pentru diferenţa de curs valutar a împrumuturilor în monedă străină şi a făcut ca sistemul bancar ungar să fie cel mai împovărat de taxe din Europa. În 2011 Orban a forţat băncile să suporte pierderi de 1,7 miliarde de dolari printr-un program guvernamental care permitea plata în avans a unora dintre împrumuturile în valută la cursuri de schimb sub cele ale pieţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO