Business Internaţional

Guvernul Ungariei dă vina pe Roubini pentru deprecierea forintului

Guvernul Ungariei dă vina pe Roubini pentru deprecierea forintului

Firma de cercetare a economistului Nouriel Roubini a recomandat vânzarea forintului, a rupiei indiene, coroanei cehe şi randului sud-african „din cauza perspectivelor slabe ale politicii monetare şi fundamentelor macroeconomice“ ale acestor ţări. Foto: Mediafax Foto

Autor: Marius Oncu

15.01.2013, 00:03 641

Investitorii de pe piaţa financiară speculează împotriva forintului în urma recomandărilor analistului Nouriel Roubini, motiv pentru care moneda ungară se depreciază semnificativ faţă de euro, potrivit Ministerului Economiei de la Budapesta.

"Nouriel Roubini, unul dintre cei mai influenţi analişti financiari din lume, a recomandat într-o notă pentru investitori asumarea unei poziţii short (de vânzare) pe forint. Se pare că speculatorii au urmat sfatul şi au început atacul asupra forintului", spune Ministerul Economiei, citat de Wall Street Journal.

Firma de cercetare a lui Roubini, Roubini Global Economics, a recomandat la 3 ianuarie vânzarea forintului, a rupiei indiene, coroanei cehe şi randului sud-african "din cauza perspectivelor slabe privind politica monetară şi fundamentele macroeconomice" ale acestor ţări. Forintul s-a depreciat puternic săptămâna trecută, iar evoluţia a fost atribuită de analiştii din piaţa financiară comentariilor ministrului economiei, Gyorgy Matolcsy, favorabile unui forint mai slab. Matolcsy este considerat favorit pentru preluarea conducerii băncii centrale în martie. Ministerul a negat, în comunicat, că declaraţiile ministrului ar reprezenta motivul deprecierii, iar secretarul de stat Gyula Pleschinger a insistat că guvernul nu are un nivel preferat pentru forint.

Forintul s-a apropiat de pragul psihologic de 300 de forinţi pentru un euro la scurt timp după publicarea comentariilor ministrului, iar luni se tranzacţiona la 297 forinţi pentru un euro, în urma unei deprecieri de peste 2% faţă de începutul anului.

Deprecierea forintului este o problemă gravă pentru Ungaria din cauza gradului ridicat de îndatorare în valută al populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO