Business Internaţional

Guvernul Ungariei este atacat din SUA: Fostul preşedinte american Bill Clinton spune despre premierul Viktor Orban că vrea să rămână la putere pentru totdeauna

Bill Clinton, fost preşedinte al SUA: „Există trei forţe care modelează lumea. Avem modelul antreprenorial neguvernamental. Avem modelul de capitalism autoritarist, adică Rusia şi, într-un mod diferit China, care are oarecare atracţie pentru premierul ungar Viktor Orban”. AFP/Mediafax Foto

Bill Clinton, fost preşedinte al SUA: „Există trei forţe care modelează lumea. Avem modelul antreprenorial neguvernamental. Avem modelul de capitalism autoritarist, adică Rusia şi, într-un mod diferit China, care are oarecare atracţie pentru premierul ungar Viktor Orban”. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

22.09.2014, 00:07 1737

Într-o evaluare a forţelor care influenţează în prezent ordinea mondială, fostul preşedinte american Bill Clinton a menţionat modelul de captalism autoritarist aplicat în Rusia, într-un mod diferit în China şi atrăgător pentru premierul ungar Viktor Orban, inclus de Clinton în rândul politicienilor care vor să rămână la putere pentru tot­deauna şi să facă bani.

Afirmaţiile fos­tului preşedinte, despre care unii analişti spun că a ghidat cea mai mare economie a lumii prin cea mai mare expansiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial, vin în contextul în care guvernul Orban este criticat de către organizaţiile internaţionale şi chiar de către Bruxelles pentru „intimidarea“ societăţii civile şi preluarea controlului instituţiilor statului şi al presei.

„Există trei forţe care modelează lumea. Avem modelul antreprenorial neguverna­mental. Avem modelul de capitalism autoritarist, adică Rusia şi, într-un mod diferit China, care are oarecare atracţie pentru premierul ungar Viktor Orban“, a explicat Clinton la una dintre cele mai populare emisiuni de televiziune din SUA, „Daily Show“, moderată de Jon Stewart. Afirmaţiile sunt răspunsul la o întrebare legată de aparenta dezintegrare a ordinii mondiale, scrie Portfolio.hu.

„El (Orban – n.red.) tocmai a spus că îi place capitalismul autoritarist. El spune astfel doar: «Nu vreu să mai plec nicio­dată de la pu­tere». De obicei astfel de oameni vor să stea pentru tot­deauna şi să facă bani“, a precizat Clinton.

Al treilea model este democraţia, dar acesta poate funcţiona în lumea reală doar dacă este atotcuprinzătoare.

„Singurul lucru care a funcţionat pentru lumea modernă este cooperarea“, a spus fostul preşedinte. El a iniţiat o campanie de promovare a interdependenţei în faţa reînvierii naţionalismului.

În Ungaria, partidul lui Orban, Fidesz, controlează parlamentul şi de când a ajuns pentru a doua oară la putere, în 2010, şi-a instalat aliaţi la conducerea Băncii Centrale şi a Curţii Constituţionale, instituţii care iniţial s-au opus anumitor politici ale guvernului Fidesz. De asemenea, o taxă specială pe publicitate impusă recent de guvernul Orban slăbeşte puterea financiară a presei şi televiziunilor.

 

OSCE se scandalizează

Vicepreşedintele Consiliului Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) Kate Byrnes şi-a exprimat săptămâna trecută îngrijorarea că „acţiunile Ungariei par inconsistente cu principiile OSCE“.

Ea a amintit că în urmă cu trei luni SUA au atras atenţia Consiliului Permanent asupra „campaniei aparente de intimidare directă asupra societăţii civile şi a mediei independente din Ungaria“.

Poliţia maghiară a lansat în ultimele luni o campanie de anchete şi percheziţii şi confiscări la ONG-urile finanţate cu fonduri norvegiene sub acuzaţia că acestea spon­sorizează opoziţia.

Pe lângă eforturile de preluare a controlului scenei politice, guvernul condus de Orban a iniţiat o campanie de preluare a controlului sectoarelor strategice pentru economie, cum ar fi cel energetic şi al transportului feroviar. Săptămâna trecută statul a achiziţionat o participaţie la divizia locală a producătorului canadian de echi­pament feroviar Bombardier. Tranzacţia a fost catalogată ca fiind „de importanţă strategică“, ceea ce înseamnă că autoritatea de control în domeniul concurenţei nu o poate investiga, potrivit Budapest Business Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO