Business Internaţional

Guvernul Ungariei prelungeşte obligativitatea declarării exporturilor de materiale de construcţii strategice pentru a-şi susţine programele electorale

Guvernul Ungariei prelungeşte obligativitatea...

Autor: Catalina Apostoiu

11.01.2022, 22:04 186

Guvernul maghiar a prelungit mă­sura declarării obligatorii a expor­tului de materiale de construcţii stra­te­gice din Ungaria până pe 31 mai, a anunţat Ministerul Inovaţiei şi Teh­no­logiei, potrivit Daily News Hungary.

Guvernul a obligat comercianţii de materiale de construcţii să-şi declare exporturile în vară pe fondul temerilor că creşterea puternică a preţurilor acestora ar putea diminua beneficiile unui program de subvenţii pentru renovarea locuinţelor. Un alt program guvernamental important ameninţat de aceste creşteri este cel de construire de grădiniţe.

Premierul maghiar Viktor Orban a lansat astfel de programe în con­textul viitoarelor alegeri parla­mentare, care ar putea fi primele alegeri strânse de la preluarea puterii de către acesta în 2010.

Unele dintre creşterile de preţuri s-au datorat exporturilor mai mari de materiale de bază cum ar fi lemnul şi oţelul, potrivit acestuia. Orban a lansat şi alte măsuri asociate, cum ar fi o taxă de 90% pe „profiturile suplimentare“ generate din anumite materiale de construcţii.

Tamas Schanda, secretar de stat în cadrul ministerului ungar al inovaţiei şi tehnologiei, a declarat că produsele din fier şi oţel, materialele pentru izolaţii, nisipul, piatra şi pietrişul, printre altele, pot fi expor­tate doar cu acceptul ministerului, pentru ca „exporturile să nu afecteze sau să pună în pericol construirea, operarea sau dezvoltarea infra­structurii locale“.

Transportul de produse sau materii prime strategice trebuie de asemenea înregistrat, potrivit acestuia.

Oficialul maghiar a arătat că măsurile de control al preţurilor a două dintre cele mai importante materiale de construcţii, pietrişul şi nisipul, au adus 5 miliarde de forinţi (13,9 milioane de euro) la bugetul de stat până la sfârşitul lunii decembrie.

În acelaşi timp, preţurile au mai scăzut, a delarat acesta, indicând preţul pietrişului în zona Budapestei, care a coborât la 3.000 de forinţi pe tonă de la 8.000 de forinţi pe tonă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO