Business Internaţional

Haos total: Parlamentarii britanici resping vineri pentru a treia oară acordul Brexit negociat de Guvernul Theresa May. La Bruxelles se anunţă un summit extraordinar pe tema despărţirii de Marea Britanie. UE cere clarificări

Haos total: Parlamentarii britanici resping vineri pentru...

Autor: Mihai Draghici

29.03.2019, 16:45 866

UPDATE: Comisia Europeană a exprimat regret vineri după ce membrii Camerei Comunelor au respins din nou Acordul Brexit, cerând Marii Britanii să ofere clarificări privind viitoarele proceduri.

"Comisia Europeană regretă votul negativ din Camera Comunelor. În contextul deciziei, perioada negocierilor în virtutea Articolului 50 este prelungită până pe 12 aprilie. Marea Britanie trebuie să ofere detalii despre viitorii paşi înainte de această dată (...). Scenariul producerii unui Brexit fără acord este unul probabil", a transmis instituţia.


Membrii Camerei Comunelor au respins vineri, a treia oară, proiectul de Acord Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană, informează presa britanică.

După ce acordul a fost respins, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a convocat un summit extraordinar, pe tema Brexit, pe 10 aprilie, în contextul impasului politic de la Londra.

Moţiunea propusă de premierul Theresa May privind aprobarea Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost respinsă de Camera Comunelor cu un raport de voturi de 344 la 286, conform Sky News.

Pe 12 martie, proiectul de Acord Brexit, care includea noi clauze negociate cu Bruxellesul, a fost respins cu un raport de voturi 391/242. În ianuarie, Camera Comunelor a respins proiectul de Acord Brexit cu un raport de voturi de 432/202.

Premierul Theresa May se angajase să demisioneze şi să transfere succesorului viitoarea etapă a negocierilor Brexit în cazul în care Camera Comunelor ar fi aprobat Acordul.

Marea Britanie urma să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie, dar, în contextul impasului politic de la Londra, Guvernul de la Londra a cerut, cu aprobarea Camerei Comunelor, amânarea Brexit până pe 30 iunie. Uniunea Europeană a acceptat amânarea Brexit până pe 12 aprilie dacă Acordul nu va fi aprobat şi până pe 22 mai dacă va fi aprobat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO