• Leu / EUR4.8831
  • Leu / GBP5.7936
  • Leu / USD4.8176
Business Internaţional

Harta tulburărilor neurologice Covid suferite de pacienţii Covid. Care sunt cele mai frecvente simptome

Harta tulburărilor neurologice Covid suferite de pacienţii Covid. Care sunt cele mai frecvente simptome

Autor: Andreea Tobias

02.10.2021, 06:57 774

Cercetătorii italieni au făcut „o hartă” a afecţiunilor neurologice suferite de pacienţii Covid, de la accident vascular cerebral la cefalee. Cea mai frecventă tulburare este alterarea combinată a simţului olfactiv şi gustativ, urmată de confuzia mentală, pierderea atenţiei şi a memoriei.

Începând cu primii pacienţi din Wuhan şi până în prezent, medicii din întreaga lume au constatat complicaţii neurologice multiple şi adesea prelungite la cei afectaţi de Covid. Nu doar pierderea simţului mirosului şi a gustului, unul dintre semnalele de alarmă şi un simptom larg răspândit al infecţiei, ci şi probleme mai grave: de la encefalopatie la accident vascular cerebral.

Studiul va fi prezentat la Congresul Mondial de Neurologie, din 3-7 octombrie, organizat de Federaţia Mondială de Neurologie în parteneriat cu Societatea Italiană de Neurologie, conform ANSA.

Au fost implicaţi 2500 de pacienţi Covid, atât spitalizaţi, cât şi trataţi acasă.

Studiul arată că cea mai frecventă tulburare neurologică este alterarea combinată a simţului olfactiv şi gustativ (la aproximativ 40% dintre pacienţi). Durata acestui simptom este mai mare de o lună în 50% din cazuri şi ajunge la peste 6 luni în 20% din cazuri.

O a doua tulburare, frecventă (aproximativ 25% dintre pacienţi), este encefalopatia acută, adică o stare de confuzie mentală, pierderea atenţiei şi a memoriei, agitaţie şi chiar alterarea stării de conştienţă şi comă. Această afecţiune are cauze multiple, începând cu o oxigenare cerebrală deficitară, dar în unele cazuri este legată de o inflamaţie cerebrală (encefalită).

Mulţi pacienţi neuro-COVID (aproximativ 20%) au suferit un accident vascular cerebral ischemic, fie concomitent, fie imediat după infecţia cu Covid, dar legătura cauză-efect între infecţia cu Covid şi accidentul vascular cerebral este încă dezbătută. Aproape toţi aceşti pacienţi au factori de risc vascular clasici, iar studiile sugerează că infecţia a fost un factor declanşator al trombozei arteriale cerebrale.

Cefaleea asociată cu Covid este frecventă şi nu întotdeauna de scurtă durată. În aproximativ 50% din cazuri devine cronică şi durează mai mult de 2 săptămâni, în timp ce în aproape 20% din cazuri durează mai mult de 3 luni.

Tulburările cognitive post-Covid fac parte din "sindromul long-Covid" şi au fost definite şi ca "ceaţă cognitivă".

Nu sunt rare (aproximativ 10% dintre pacienţi), dar amploarea tulburării este aproape întotdeauna modestă (nu atinge criteriile unei "demenţe", ci doar ale unei tulburări cognitive uşoare) şi cu o importantă componentă emoţională, dar şi cognitivă. Durata medie este de aproximativ 3 luni şi se rezolvă spontan în 6 luni în aproape toate cazurile.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, principalele cauze ale tulburărilor neurologice sunt deficitul de oxigen cerebral, inflamaţia creierului sau tromboza arterelor şi venelor cerebrale, toate acestea fiind posibile consecinţe ale unei infecţii cu Covid.

În cadrul Congresului, studiul Italian va fi comparat cu studii similare realizate de alte societăţi neurologice europene.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8831
Diferență: -0,1595
Ieri: 4.8909
Azi: 4.8176
Diferență: 1,53
Ieri: 4.7450
Azi: 5.7936
Diferență: 0,416
Ieri: 5.7696
Azi: 5.0705
Diferență: 0,6451
Ieri: 5.0380