Business Internaţional

Harta tulburărilor neurologice suferite de pacienţii Covid. Care sunt cele mai frecvente simptome

Harta tulburărilor neurologice suferite de pacienţii...

Autor: Andreea Tobias

10.10.2021, 08:55 526

Cercetătorii italieni au făcut „o hartă” a afecţiunilor neurologice suferite de pacienţii Covid, de la accident vascular cerebral la cefalee. Cea mai frecventă tulburare este alterarea combinată a simţului olfactiv şi gustativ, urmată de confuzia mentală, pierderea atenţiei şi a memoriei.

Începând cu primii pacienţi din Wuhan şi până în prezent, medicii din întreaga lume au constatat complicaţii neurologice multiple şi adesea prelungite la cei afectaţi de Covid. Nu doar pierderea simţului mirosului şi a gustului, unul dintre semnalele de alarmă şi un simptom larg răspândit al infecţiei, ci şi probleme mai grave: de la encefalopatie la accident vascular cerebral.

Studiul va fi prezentat la Congresul Mondial de Neurologie, din 3-7 octombrie, organizat de Federaţia Mondială de Neurologie în parteneriat cu Societatea Italiană de Neurologie, conform ANSA.

Au fost implicaţi 2500 de pacienţi Covid, atât spitalizaţi, cât şi trataţi acasă.

Studiul arată că cea mai frecventă tulburare neurologică este alterarea combinată a simţului olfactiv şi gustativ (la aproximativ 40% dintre pacienţi). Durata acestui simptom este mai mare de o lună în 50% din cazuri şi ajunge la peste 6 luni în 20% din cazuri.

O a doua tulburare, frecventă (aproximativ 25% dintre pacienţi), este encefalopatia acută, adică o stare de confuzie mentală, pierderea atenţiei şi a memoriei, agitaţie şi chiar alterarea stării de conştienţă şi comă. Această afecţiune are cauze multiple, începând cu o oxigenare cerebrală deficitară, dar în unele cazuri este legată de o inflamaţie cerebrală (encefalită).

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO