Business Internaţional

Heineken a fost amendata cu 220 de milioane de euro

19.04.2007, 19:23 34

Comisia Europeana a amendat producatorii de bere Heineken, Grolsch si Bavaria cu o suma totala de 273 de milioane de euro, pentru fixarea preturilor pe piata olandeza. Heineken urmeaza sa plateasca cea mai mare suma, de 219,3 milioane de euro, Grolsch 31,7 milioane de euro, iar Bavaria 22,9 milioane de euro.
Grupul InBev, cel mai mare producator de bere la nivel mondial, in functie de volum, nu a fost amendat, intrucat a furnizat Comisiei "informatii decisive" referitoare la cartel.
Printre dovezi se numara note scrise de mana, in cursul intalnirilor neoficiale ale reprezentantilor companiilor, precum si dovezi privind locul si data unde au avut loc sedintele. "Dovezile au demonstrat ca Heineken, InBev, Grolsch si Bavaria au format un cartel ilegal in Olanda", se arata intr-un comunicat al Comisiei.
Comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes, a declarat ca este inacceptabil ca producatori majori de bere sa se alieze pentru fixarea preturilor si impartirea pietei.
"Conducerile de varf ale acestor companii au stiut foarte bine ca au un comportament ilegal, dar au continuat si au incercat sa-si acopere urmele", a spus Kroes.
Intelegerea dintre companii s-a referit la berea vanduta in hoteluri, restaurante, cafenele si supermarketuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO