Business Internaţional

Herman Van Rompuy: Europa are nevoie de Franţa mai mult ca niciodată

Herman Van Rompuy: Europa are nevoie de Franţa mai mult...

Autor: Mădălina Bodârlău

27.11.2014, 18:17 453

Franţa are o importanţă majoră pentru Europa şi trebuie să facă în aşa fel încât să reconstruiască încrederea în propria sa economie şi să stimuleze trecerea Europei într‑o nouă eră. Acesta este unul dintre ultimele mesaje ale lui Herman Van Rompuy ca preşedinte al Consiliului European, al cărui mandat se va încheia pe 1 decembrie urmând să fie înlocuit de actualul premier al Poloniei, Donald Tusk, scrie Euractiv.

“Franţa are nevoie de Europa pentru că Franţa poate fi mare doar în Europa. Dar şi Europa are nevoie de Franţa mai mult ca niciodată. Ţine de naţiunea voastră să propună noi proiecte, să traseze o direcţie şi în acelaşi timp să reînvie eforturile comune depuse pentru viitorul continentului”, a spus Van Rompuy marţi în discursul ţinut la Insitutul de Ştiinţe Politice din Paris, subliniind că este foarte important ca economia franceză să fie puternică şi lipsită de orice fel de pesimism.

Van Rompuy a spus că UE nu a reuşit să ţină strânse legăturile cu cetăţenii europeni şi a oferit succesorului său, Donald Tusk, trei principii după care să se ghideze în mandatul său: să spună adevărul, să creeze speranţe şi să restaureze încrederea ­– între ţări, instituţii şi factorii de decizie.

În cei cinci ani în care s‑a aflat la conducerea Consiliului European, fostul premier al Belgiei a reuşit să ţină Europa unită în ciuda numeroaselor piedici care s‑au ivit, cum ar fi criza datoriilor din zona euro şi lupta pentru pace în Ucraina.

Pe lângă provocările economice şi tensiunile din Ucraina, preşedintele Consiliului European, care a fost întotdeauna un adept al integrării în urma crizei datoriilor suverane din zona euro, a semnalat problemele din UE legate de Marea Britanie. Van Rompuy a spus că în primul rând englezii sunt cei care trebuie să decidă dacă să rămână în UE sau nu, însă acest lucru nu ar trebui să afecteze acordurile care stau la baza UE, şi mai ales nu ar trebui să afecteze ţările care nu au aderat şi nici nu vor adera la uniunea monetară.

“Fără Marea Britanie, Europa ar supravieţui, dar ar fi rănită, de accea trebuie să facem tot ce este posibil pentru a evita acest lucru. Însă fără Franţa, Europa – idea europeană ‑ ar muri.”, a adăugat fostul premier al Belgiei.

Desemnarea lui Van Rompuy la conducerea UE în 2009 a scos în evidenţă scepticismul europenilor faţă de un preşedinte cu vizibilitate puternică pe scena publică,  care să fie complet de acord cu alţi lideri ai lumii. Prin stilul său discret, Van Rompuy a părut mai degrabă un promotor al consensului.

După ce mandatul său şi cariera sa politică se vor încheia pe 1 decembrie, Herman Van Rompuy va preda la College of Europe şi la universitatea Louvain‑la‑Neuve din Belgia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO