Business Internaţional

Hirp, noua opţiune probabilă a băncilor centrale de stimulare a economiilor, după Zirp şi Nirp

Jens Weidmann, membru al consiliului guvernatorilor BCE: „Banii din elicopter nu reprezintă o mană cerească, ci vor genera găuri uriaşe în bilanţurile băncilor“

Jens Weidmann, membru al consiliului guvernatorilor BCE: „Banii din elicopter nu reprezintă o mană cerească, ci vor genera găuri uriaşe în bilanţurile băncilor“

Autor: CătăIina Apostoiu

21.03.2016, 00:04 842

Mai întâi a fost Zirp (rate zero ale dobânzii), apoi Nirp (ratele negative). Însă, din moment ce ratele zero n-au reuşit să stimuleze economiile lipsite de vigoare, iar ratele negative ar putea face mai mult rău decât bine prin distrugerea profitabilităţii băncilor, băncile centrale avansează o nouă opţiune, „Hirp“, sau banii din elicopter (helicopter money), scrie The Telegraph.

Iar aceasta din urmă ar putea implica acţiuni şi mai nebuneşti. Cu numai câţiva ani în urmă, ideea că ratele dobânzii ar urma să fi împinse către zero ar fi fost considerată prea bizară pentru a fi luată în serios. Însă, după criza financiară, exact acest lucru s-a întâmplat.

Totuşi, se pare că nu a fost de ajuns. Pentru economiile care nu au răspuns la ratele zero, băncile centrale au încercat în schimb ratele negative. Problema este că nici acestea nu au funcţionat. S-ar fi putut crede că în acest punct băncile centrale ar fi renunţat, recunoscând că nu mai pot face mare lucru. Greşit însă, iar următoarea opţiune ar putea fi banii din elicopter.

Bancherii centrali vorbesc acum deschis despre această opţiune ce părea anterior de neconceput. Termenul, inventat de Milton Friedman, descrie procesul prin care băncile centrale pot crea bani pe care să-i transfere către sectorul public sau privat pentru a stimula activitatea economică şi cheltuielile. Considerat mult timp unul din ultimele tabuuri în procesul elaborării de politici, termenul este din ce în ce mai frecvent dezbătut în ultima vreme.

Şeful Băncii Centrale Europene Mario Draghi a refuzat să respingă această perspectivă, spu­nând doar că banca nu a „discutat“ încă astfel de aspecte din cauza com­plexităţii de ordin juridic şi contabil.

Săptămâna trecută, economistul-şef al băncii, Peter Praet, a mers mai departe, sugerând că banii din elicopter se numără printre instrumentele de politică ale BCE. „Toate băncile pot face acest lucru“, a afirmat Praet. „Pot fi emişi bani şi distribuiţi către oa­meni. Întrebarea este dacă şi când este opor­tun să se recurgă la acest gen de instrument“. În opinia unor observatori, următoarea fază a seriei extraordinare de acţiuni ale băncilor centrale a început deja.Dar ce formă ar putea lua noua opţiune? Cea mai probabilă opţiune ar fi monetizarea datoriilor guvernului.

O idee mai radicală ar fi un transfer direct de bani în buzunarele oamenilor. O modalitate mai subtilă de a face acest lucru ar fi introducerea unui venit de bază pentru cetăţeni, o propunere deja discutată în Finlanda şi Elveţia.

Recent, însă, Jens Weidmann, membru al consiliului guvernatorilor BCE, a avertizat cu privire la pericolele iniţierii unei discuţii pe această temă, potrivit Bloomberg.

„Banii din elicopter nu reprezintă o mană cerească, ci vor genera găuri uriaşe în bilanţurile băncilor“, a declarat Weidmann. „Statele şi contribuabilii din zona euro vor suporta costurile într-un final“.

„În loc de să fie sugerate experimente de politică monetară din ce în ce mai nesăbuite, ar fi logic să se facă o pauză. Politica monetară nu poate înlocui reformele necesare din fiecare ţară şi nu va rezolva problemele de creştere ale Europei“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO