Business Internaţional

Hotelurile Le Meridien, la bursa

18.06.2001, 00:00 18



Divizia financiara a grupului Nomura intentioneaza sa listeze la bursa, in urmatorii patru sau cinci ani, lantul hotelier Le Meridien pe care l-a achizitionat luna trecuta de la Compass Group, prin supralicitarea ofertei inaintate pentru aceleasi active de grupul Marriott, informeaza Mediafax.

Nomura a platit 1,9 miliarde de lire sterline (2,6 miliarde de dolari) pentru preluarea hotelurilor de lux Le Meridien. Lantul hotelier american Marriott oferise pentru Le Meridien doar 1,7 miliarde de dolari, iar ulterior s-a retras de la licitatie.

Majoritatea analistilor preconizau ca grupul american va fi castigatorul licitatiei, urmand ca integreze hotelurile Le Meridien in strategia de dezvoltarea a activitatilor din Europa.

In cadrul noii strategii, prezentata de directorul administrativ al divizei financiare a Nomura, Guy Hands, urmeaza sa fie construite 50 de noi hoteluri de categoriile patru si cinci stele, ridicand la 200 numarul total al hotelurilor pe care Nomura le detine in intreaga lume.

Toate aceste hoteluri functioneaza in sistem de leasing, franciza sau in baza unor contracte de administrare si urmeaza sa fie listate la bursa.

Cele mai mari 12 hoteluri marca Le Meridien achizitionate de Nomura au fost deja cumparate de Royal Bank of Scotland, pentru un miliard de lire sterline, la care se vor adauga investitii de 250 de milioane de lire sterline.

De asemenea, Nomura intentioneaza sa fuzioneze hotelurile Le Meridien cu grupul de 17 hoteluri Principal, care reprezinta prima sa investitie in acest sector. Nomura a achizitionat hotelurile Principal in luna februarie, pentru suma de 255 de milioane de lire sterline.

Hands a declarat ca estimeaza valoarea marcii Le Meridien la 500 de milioane de lire sterline, adaugand ca este putin probabil sa vanda pe viitor prea multe hoteluri, in pofida interesului ridicat pe care l-au manifestat grupuri hoteliere precum Hilton Group Plc.

Consortiul japonez Nomura International este una dintre cele mai importante institutii financiare din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO