Business Internaţional

Hotelurile moscovite, mai renatabile decat cele europene

30.06.2004, 00:00 15



Incepand cu anul 2001, incasarile pe camera ale companiilor hoteliere s-au diminuat in Europa. Procesul s-a desfasurat in sens invers in Moscova, unde s-a inregistrat o crestere de aproape 9% in 2003, cea mai mare de pe intregul continent, afirma Moscow Times.



Din 1999, cand industria hoteliera moscovita a scazut dramatic cu 35% in contextul crizei economice din anul anterior, incasarile aceastei piate s-au dublat.



Conform indicelui european de evaluare hoteliera, un indicator dezvoltat de firma de consultanta HVS International din 1994, capitala Rusiei a avut cea mai mare crestere a valorii adaugate pe camera de hotel pentru al treilea an consecutiv.



Studiul ce sta la baza acestui indice monitorizeaza modificarile procentuale anuale de piata hotelurilor de patru si cinci stele din 28 de orase europene. Viena cu 6,4 procente, Dublin cu 1,9 procente si Praga cu 1,7 procente sunt singurele capitale care au mai raportat cresteri. Prin comparatie, Parisul si Londra au avut un regres la nivelul gradului de ocupare hoteliera de 7,2%, respectiv 5,9%.



Hotelurile din Europa au fost puternic afectate in anul trecut de situatia conflictuala din Irak si de fobia atacurilor teroriste. Boomul economic al Rusiei si stabilitatea politica a tarii au surclasat insa aceste temeri.



Totusi, Moscova este, in termeni relativi, liderul european din ultimii ani al acestei piete, in termeni absoluti continua sa se afle mult in urma Europei. Pretul mediu a unei camere de patru sau cinci stele in Paris este de 436 euro (531$), fata de doar 162 euro in Moscova - aceeasi valoare inregistrata de Frankfurt si Birmingham. In anul trecut, media europeana a fost de 215 euro pe camera.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO