Business Internaţional

HSBC a sfătuit bătrânii să investească în produse a căror durată depăşea speranţa de viaţă a acestora

HSBC primeşte cea mai mare amendă din Marea Britanie - 10,5 milioane lire sterline. Motivul: a sfătuit bătrânii să investească în produse a căror durată depăşea speranţa de viaţă a acestora

Autor: Marius Oncu

05.12.2011, 18:01 867

Grupul HSBC a fost amendat cu 10,5 milioane de lire sterline (12,2 milioane euro) de către autoritatea financiară din Marea Britanie, pentru că a vândut vârstnicilor produse financiare cu durată care în multe cazuri depăşea speranţa de viaţă a acestora, potrivit CNBC.

Aceasta este cea mai mare amendă primită de o instituţie financiară în Marea Britanie pentru încălcarea reglementărilor băncilor comerciale.

HSBC va plăti, probabil, încă 29,3 milioane de lire sterline (34,1 milioane de euro) drept compensaţii clienţilor vârstnici "mai vulnerabili", care au primit sfaturi nepotrivite de la subsidiara NHFA a grupului, potrvit Autorităţii pentru Servicii Financiare.

Consilierea primită de vârstnici a fost considerată inadecvată, deoarece, în multe cazuri, speranţa de viaţă a acestora era mai redusă decât perioada de cinci ani recomandată pentru investiţii.

Vârsta medie a clienţilor NHFA este de 83 de ani.
"Clienţii vârstnici ai NHFA au avut încredere în companie. NHFA a înşelat această încredere pentru a le vinde produse nepotrivite. Acest tip de comportament subminează încrederea în sectorul serviciilor financiare", a spus directorul Autorităţii pentru Servicii Financiare, Tracey McDermott.

Potrivit autorităţilor britanice, 2.485 de clienţi au fost sfătuiţi să investească în astfel de produse, iar pentru 87% din aceştia instrumentele financiare erau inadecvate. O sumă totală de aproximativ 285 milioane de lire a fost investită pe cinci ani, iar investiţia medie s-a situat la 115.000 de lire.

Amenda a fost anunţată într-o perioadă de încredere scăzută a populaţiei în bănci, ca urmare a crizei financiare, când multe instituţii de credit au fost salvate de către guverne cu banii contribuabililor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO