Business Internaţional

HSBC alege să rămână cu sediul la Londra, în detrimentul Hong Kongului

HSBC alege să rămână cu sediul la Londra, în...

Autor: Marius Oncu

15.02.2016, 11:54 152

HSBC a fost înfiinţată în 1865 ca Hongkong and Shanghai Banking Corp şi a avut sediul în Hong Kong mai mult de 100 de ani, înainte de a se muta la Londra în 1992.

Banca îşi va continua prezenţa în capitala britanică, unde are sediul de 23 de ani, a decis, duminică board-ul HSBC, potrivit Bloomberg.

"Odată cu evaluarea jurisdicţiilor în funcţie de criteriile stabilite a devenit clar că o combinaţie între concentrarea strategică pe Asia şi păstrarea hub-ului în unul dintre cele mai importante centre financiare din lume, Londra, nu este doar compatibilă, dar reprezintă şi cel mai bun rezultat pentru clienţii şi acţionarii noştri", a declarat preşedintele băncii, Douglas Flint.

Pierzătorul în această decizie este Hong Kong. Divizia din Hong Kong a HSBC reprezintă 22% din activele băncii, potrivit calculelor Bloomberg, şi a generat în 2014 aproape jumătate din profitul înainte de taxe al grupului bancar.

Încetinirea creşterii economice din China şi semnele de întrebare privind managementul celei mai populate ţări a lumii au reprezentat, probabil, contraargumente pentru o mutare în Hong Kong.

Analiza băncii a luat în calcul mai multe ţări, printre care Canada, SUA, China, Australia, Singapore, Franţa şi Germania. Ultimele două pe listă au rămas Marea Britanie şi Hong Kong.

Atractivitatea Londrei a crescut după ce guvernul a redus o taxă asupra sistemului bancar care ar fi afectat disproporţionat HSBC, schimbând obeictivul vizat de aceasta de la valoarea globală a activelor la cea locală. De asemenea, executivul britanic a relaxat supravegherea sistemului bancar, devenită mai strictă după criza financiară, şi a operat schimbări în conducerea unei autorităţi de reglementare, punând astfel capăt unei era a amenzilor uriaşe pentru bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO