Business Internaţional

După o creştere de 76% a profitului, HSBC, cea mai mare bancă din Europa, plănuieşte să răscumpere acţiuni de 2 mld. dolari. Ce spune despre Evergrande şi situaţia pieţei de real estate din China

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

25.10.2021, 15:19 426

HSBC a anunţat că profitul înainte de taxe din T3/2021 a crescut cu 75,8% faţă de anul trecut la 5,4 miliarde de dolari, analiştii cele mai mari bănci europene aşteptându-se la un plus de 22,8%, potrivit CNBC.

Astfel, instituţia ar efectua în viitorul apropiat o răscumpărare de acţiuni în valoare de 2 miliarde de dolari.

HSBC a declarat că va folosi 700 de milioane de dolari în cash pe care i-au pus deoparte pentru a aborda situaţia declinului creditelor, pe măsură ce economia globală continua să fie afectată de pandemie. Mişcarea a contribuit semnificativ la rezultate, iar toate regiunile în care operează banca au fost profitabile în perioada iulie-septembrie.

Acţiunile listate în Hong Kong au crescut luni cu doar 0,43%, fiind pe plus cu 38% în ultimele 12 luni. Între timp, veniturile din T3/2021 s-au majorat cu 0,7% prin comparaţie cu 2020 şi au ajuns la 12 miliarde de dolari. Analiştii HSBC se aşteptau la o creştere de 3,1%.

HSBC susţine că nu prezintă expunere pe dezvoltatorii imobiliari chinezi care se află în „zona roşie”, banca având expunere limitată pe companiile din categoria „portocalie”. În acest sens, gigantul se referă la politica „celor trei linii” a guvernului chinez, lansată pentru a limita datoriile unei companii prin raport cu fluxurile de cash, activele şi nivelul de capital.

Ewen Stevenson, directorul financiar al HSBC, spune că banca este „extrem de confortabilă” cu poziţia pe care o deţine în sectorul chinez de real estate.

„Suntem destul de conservatori cu privire la creditele pe care le oferim în interiorul pieţei”, afirmă Stevenson, adăugând că nu se aşteaptă ca problemele Evergrande să creeze „vreun declin material”. Expunerea pe care HSBC o deţine asupra industriei imobiliare din China (care ia în calcul şi piaţa din Hong Kong) este de 19,6 miliarde de dolari.

În ciuda recentelor evenimente din China – incluzând aici investigaţiile anti-monopol lansate asupra unora dintre cele mai mari firme tech – care au speriat investitorii internaţionali, Stevenson a reiterat devotamentul băncii vis-a-vis de a doua economie a planetei.

„Suntem agresivi în ceea ce priveşte China. Cu siguranţă nu ne vom sfii”, spune Stevenson.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO