Business Internaţional

HSBC, cea mai mare bancă din Marea Britanie, anunţă tăierea a 35.000 de locuri de muncă

HSBC, cea mai mare bancă din Marea Britanie, anunţă...

Autor: Eduard Ivanovici

21.06.2020, 20:45 19550

HSBC, cea mai mare bancă britanică, anunţă că va tăia până la 35.000 de locuri de muncă, potrivit BBC.

Iniţial, conglomeratul şi-a anunţat planurile în luna februarie, însă au fost puse deoparte din cauza pandemiei de coronavirus. Mişcarea face parte dintr-un program de restructurare care urmăreşte să atingă o reducere de costuri în valoare de 3,6 miliarde de lire până în 2022.

La apogeu, banca angaja peste 300.000 de oameni, însă după criza financiară din 2008, HSBC a vândut din afaceri şi a părăsit unele ţări, printre care se numără Brazilia în 2016.

„Întrebarea pe care trebuie să o adresăm este «De ce acum?». În prezent, un număr mare din angajaţii HSBC fac sacrificii majore lucrând de acasă sau îşi asumă riscuri mergând în birouri sau în sucursalele pentru a-i ajuta pe clienţi”, a declarat Dominic Hook, preşedintele unei uniuni din Marea Britanie.

De asemenea, banca se confruntă cu o serie de schimbări politice, de vreme ce se bazează masiv pe atitudinea Chinei vis-a-vis de Hong Kong şi pe nivelul dolarului american, văzut în vremuri normale ca principala monedă de rezervă a lumii.

La începutul lunii, Mike Pompeo – Secretarul de Stat din Statele Unite – a criticat banca britanică pentru susţinerea mişcării lansate de autorităţile chineze prin care au impus o nouă legislaţie de securitate naţională în Hong Kong.

HSBC, care are sediul în Marea Britanie dar a fost înfiinţată în Hong Kong în 1865, a refuzat să comenteze observaţiile lui Pompeo.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO