Business Internaţional

HSBC, cea mai mare bancă europeană, în creştere cu peste 100% faţă de anul trecut. Profitul înainte de taxe din S1 depăşeşte 9 miliarde de euro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

02.08.2021, 15:37 266

HSBC a depăşit aşteptările privind veniturile din prima jumătate a lui 2021 şi a anunţat a doua serie de dividende de la începutul pandemiei de Covid-19, transmite CNBC.

Prin comparaţie cu anul trecut, profiturile înainte de taxe ale băncii au crescut de peste două ori la 9,12 miliarde de euro în perioada ianuarie-iunie. În medie, analiştii estimau că banca va ajunge la 7,95 miliarde în S1/2021.

Între timp, veniturile au scăzut cu 4,5% faţă de 2020 la 21,5 miliarde de euro în prima jumătate a anului – aproape de datele oferite anterior de analişti, 21,47 miliarde de euro.

CEO-ul Noel Quinn spune că noile perspective economice i-au permis băncii să elibereze o parte din provizioanele puse deoparte pentru potenţialele pierderi ale creditelor, decizia reprezentând „principalul catalizator” din spatele nivelului de profitabilitate al instituţiei.

„Am avut profit în fiecare regiune în prima jumătate a anului. Această performanţă ne permite să plătim dividende interimare pentru primele şase luni din 2021”, adaugă Quinn.

Cea mai mare bancă europeană a mai anunţat că marja netă a dobânzilor, un indice al profitabilităţii creditelor, a fost de 1,21% în S1, cu 22 de puncte de bază sub aceeaşi perioadă din 2020.

Totodată, planul de restructurare din cadrul HSBC rămâne în picioare după ce compania a anunţat în februarie anul trecut că va elimina 35.000 de joburi ca parte a unui plan de reducere a unor costuri de 3,8 miliarde de euro până în 2022.

Exod la Credit Suisse: Principalii bancheri ai gigantului elveţian continuă să părăsească banca după scandalurile Greensill şi Archegos Capital

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO