Business Internaţional

HSBC si Santander cauta chilipiruri

20.08.2008, 19:23 22

HSBC si Santander, doua dintre cele mai importante banci europene, isi intaresc pozitiile in raport cu institutiile rivale afectate de criza pietei de creditare si ar putea avea posibilitatea de a-si folosi rezervele de capital pentru a efectua achizitii profitabile si pentru a-si majora cota de piata, scrie International Herald Tribune.
Spre deosebire de majoritatea bancilor, provocarile pe care le au de intampinat cele doua institutii sunt mai degraba strategice decat financiare, iar rezervele uriase de lichiditati pe care le detin le dau posibilitatea de a efectua achizitii. Totusi, situatia fragila in care se afla piata financiara le-ar putea determina sa se concentreze asupra unei dezvoltari organice si sa-si mentina nivelurile ridicate de lichiditate, spun unii analisti.
"Cred ca HSBC a invatat lectia potrivit careia a cumpara ceva doar pentru ca este ieftin nu este cel mai bun lucru, mai ales daca privim pe termen lung", a declarat Simon Maughan, analist la MF Global.
In acest moment, HSBC intentioneaza sa efectueze o achizitie in valoare de 6 mld. dolari pe piata asiatica, dar achizitia in urma cu cinci ani a creditorului american Household si o afacere incheiata in 2000 cu banca franceza CCF reprezinta doua episoade care le-ar putea reaminti oficialilor HSBC ca un pret atractiv nu garanteaza succesul unei tranzactii.
In acelasi timp, banca spaniola Santander pare sa fie mult mai implicata pe piata de achizitii dupa ce luna trecuta a cumparat la pret redus creditorul britanic Alliance & Leicester. Totusi, deteriorarea conditiilor de pe piata imobiliara spaniola ar putea restrange apetitul pentru achizitii al bancii.
"Vor trebui sa pastreze rezervele de capital, in conditiile in care evolutia viitoare a economiei spaniole este incerta", spune Maughan. Santander a reusit sa evite problemele generate de declansarea crizei subprime, care a condus la pierderi de sute de miliarde de dolari pentru bancile rivale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO