Business Internaţional

I s-a deschis Ungariei apetitul pentru aur?

I s-a deschis Ungariei apetitul pentru aur?

Autor: Catalina Apostoiu

21.09.2021, 00:05 319

După ce banca centrală a Ungariei şi-a triplat rezervele de aur în martie acest an, deţinând în prezent cele mai mari rezerve din Europa Centrală şi de Est per capita, o companie necunoscută propune un proiect de deschidere a unei mine controversate de aur care ar putea produce de zece ori mai mult metal preţios decât deţine banca centrală.

O mină de aur ar putea fi deschisă de o firmă cu răspundere limitată în Borzsony, notează Napi.hu. Potrivit directorului general al Serviciului Maghiar Minier şi Geologic, Fejlesztes es Innovacio Kft., Serviciul Maghiar Minier şi Geologic efectuează în prezent un test înainte de eliberarea autorizaţiei de exploatare a concesiunii.

Compania, înregistrată în 2018 şi având drept principală extracţia de minereu de fier, deţinând o exploatare în Rudabanya, a făcut unele calcule şi planuri privind deschiderea unei mine şi le-a trimis Serviciului în luna octombrie a anului trecut, scrie Daily News Hungary.

Pe lângă aur, ar putea fi găsit şi argint în locaţia unde ar urma să fie deschisă mina.

Director general al companiei este Istvan Varga, iar acţionar majoritar este Zita Viktoria Szamos-Varga, care controlează Invest and Consulting Zrt. Investitor minoritar este Bela Kisvari.

Depozitele se află în triunghiul Marianosztra-Kospallag-Nagy­borz­sony, o zonă strict protejată de Natura 2000, astfel că nu se poate intra acolo pentru lucrări de excavare. În acest context, compania ar urma să lan­seze lu­crările din zona adminis­tra­tivă, ne­pro­tejată a celor trei municipalităţi. O uni­tate subterană de procesare ar urma să fie instalată acolo, scrie remonews.com.

Centrul proiectului ar urma să se situeze în Nagyborzsony, unde Serviciul Maghiar Minier şi Geologic a discutat deja cu primăria. Oficialul companiei a remarcat că proiectul ar urma să creeze locuri de muncă pentru aproximativ 500 de persoane.

Cu privire la posibila cantitate de metale preţioase, Istvan Varga a explicat faptul că auditul a fost realizat de o companie canadiană, potrivit căreia în urma proiectului ar putea fi extrase 1.078 tone de aur şi 909 tone de argint.

Comparativ, rezervele de aur ale băncii centrale ungare se ridică la aproximativ 100 de tone. Expertul a adăugat că etracţia ar putea dura aproximativ 14 ani, cu o investiţie de aproximativ 1 miliard de euro, dar cu un potential de extracţie în jur de 50 mld.  euro, care, potrivit unor calcule pesimiste ar genera un profit de 38 miliarde de euro.

Anunţul privind noul proiect vine în contextul în care banca centrală ungară şi-a triplat deţinerile de aur în martie acest an, de la 31,5 tone la 94,5 tone, parţial pentru a se proteja de inflaţie.

La mijlocul acestui an, premierul ungar Viktor Orban declara că vin vremuri periculoase pentru economia mondială, rezervele de aur constituind prin urmare o cerinţă de bază. Acesta i-a mulţumit guvernatorului băncii centrale ungară Gyorgy Matolcsy pentru că faptul că banca centrală garantează „rezervele şi securitatea“ ţării.

Matolcsy a declarat la rândul său la acea vreme că banca şi-a crescut rezervele de aur de zece ori în 2018 la sfatul lui Orban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO