Business Internaţional

Ianukovici, cercetat de Elveţia pentru spălare de bani

Ianukovici, cercetat de Elveţia pentru spălare de bani

Autor: Marius Oncu

23.03.2014, 16:53 69

Procuratura din Elveţia a deschis o investigaţie pentru suspiciune de spălare de bani împotriva a doi asociaţi ai fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, a declarat, duminică, un reprezentant al procuraturii, citat de Reuters.

Elveţia a blocat deja activele a 29 de cetăţeni ucraineni, inclusiv pe cele ale lui Ianukovici, suspectat de încălcarea drepturilor omului şi de utilizarea în scopuri persoanale a fondurilor statului.

"Procuratura poate deschide o investigaţie doar atunci când există o suspiciune suficient de bine întemeiată privind încălcarea legii", a spus purtătorul de cuvânt.

Cei doi asociaţi ai fostului preşedinte nu au fost numiţi.

Procuratura a iniţiat două investigaţii marţi, după sesizări primite de la o divizie a poliţiei care colaborează cu băncile elveţiene pentru a detecta cazuri de spălare de bani. Una dintre acestea îi vizează pe doi asociaţi ai fostului preşedinte, în timp ce pentru a doua nu au fost oferite informaţii.

Nu se cunoaşte cât de mulţi bani deţin în Elveţia politicienii ucraineni, familiile şi apropiaţii acestora, dar nici sumele blocate în conturi, întrucât decizia autorităţilor de a îngheţa unele active a început să intre în vigoare la sfârşitul lunii februarie.

Ianukovici a fost înlăturat de la putere pe data de 22 februarie, în urma unor proteste masive şi violente, declanşate de decizia de a renunţa la un acord de asociere cu UE în schimbul unor legături mai strânse cu Rusia.

Noul premier, Arseni Iatseniuk, a afirmat că în mandatul lui Ianukovici au dispărut fonduri ale statului de 37 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO