Business Internaţional

IBM investeşte un miliard de dolari pentru a convinge utilizatorii de PC-uri să folosească un sistem de operare care concurează cu Windows

IBM investeşte un miliard de dolari pentru a convinge...

Autor: Ştefan Stan

17.09.2013, 15:58 2320

IBM va cheltui un miliard de dolari pentru a-şi convinge clienţii să folosească Linux, un sistem de operare open source (disponibil gratuit) care concurează cu Windows, scrie The Wall Street Journal.

Aceasta este cea de-a doua investiţie majoră făcută de IBM în Linux, după cea din anul 2000, când sistemul de operare era încă la început şi abia îşi găsea loc pe centrele de date din companii.

Microsoft a încercat încă de la început să-şi convingă clienţii să nu se îndrepte către Linux, susţinând la un moment dat că sistemul de operare încalcă 235 de patente şi că orice companie care îl foloseşte ar putea fi dată în judecată.

Tacticile Microsoft de a speria clienţii nu au funcţionat, iar sistemul de operare Linux a fost adoptat într-o măsură tot mai mare de către companii. În prezent Linux este folosit pe unele dintre cele mai perfomante calculatoare, inclusiv la companii de top din industrie, cum ar fi Google, notează The Wall Street Journal.  

Linux însă este departe de a întrece Windows. Serverele care folosesc Linux reprezintă 23% din total vânzărilor, în timp ce serverele cu Windows reprezintă 49% din vânzări, conform datelor publicate de agenţia de cercetare de piaţă  IDC, citate de Business Insider.

Banii alocaţi de IBM vor fi folosiţi pentru un centru de testare unde potenţialii clienţi vor putea încerca sistemul Linux şi aplicaţiile aferente. De asemenea vor fi organizate workshop-uri şi demonstraţii pentru a pune în evidenţă capacităţile Linux-ului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO