Business Internaţional

IBM ştie dacă vrei să îţi dai demisia: Gigantul hi-tech se foloseşte de inteligenţa artificială pentru a şti când angajaţii vor să renunţe la job

IBM ştie dacă vrei să îţi dai demisia: Gigantul...

Autor: Iulian Tenchiu

07.04.2019, 12:41 1262

Potrivit lui Ginni Rometty, CEO-ul producătorului american de high-tech IBM, inteligenţa artificială produsă de companie poate determina în 95% dintre cazuri care sunt angajaţii pregătiţi să îşi dea demisia de la locul de muncă, scrie CNBC.

Departamentul de resurse umane al IBM se foloseşte de un program de apreciere predictivă, construit să calculeze riscurile ca un angajat să renunţe la job, dar şi pentru a ghida acţiunile managerilor atunci când vine vorba de angajarea unui individ.

Directorul executiv al companiei nu a dezvăluit secretul din spatele preciziei acestui program, preferând să pună exactitatea tehnologiei pe baza analizării unor multitudini de date. Tehnologia este dezvoltată cu ajutorul lui Watson, un computer care funcţionează pe baza inteligenţei artificiale şi care poate răspunde la întrebările adresate în limbaj natural.

„A fost nevoie de mult timp pentru a convinge compania de precizia acestei tehnologii” a mai spus CEO-ul IBM.

Totuşi, încercările de convingere au părut să fie răsplătite pentru că potrivit lui Ginni Rometty, programul a adus în conturile IBM economii de 300 mil. de dolari, bani care justifică doar costurile de păstrarea a angajaţilor în companie.

Această tehnologie face parte dintr-o suită de produse IBM care sunt concepute pentru a promova abordarea tradiţională a gestionării resurselor umane. Rometty consideră că departamentul HR are nevoie de un upgrade, adăugând faptul că este unul dintre domeniile în care oamenii au nevoie de inteligenţa artificială pentru imbunătăţirea calităţii serviciilor oferite.

Conform CEO-ului, odată cu implementarea masivă de tehnologie la nivelul companiei, gigantul şi-a redus cu 30% dimensiunile departamentului de resurse umane la nivel global. Mai mult decât atat, Rometty susţine că poziţiile rămase vacante vin la pachet cu un salariu generos, dar şi cu servicii de înaltă calitate.

„Trebuie să lucraţi cu inteligenţa artificială în tot ceea ce realizaţi”, spune Ginni Rometty.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO