Business Internaţional

Ideile de creştere ale noului lider francez se lovesc de austeritatea de la Bruxelles

Ideile de creştere ale noului lider francez se lovesc de austeritatea de la Bruxelles

Autor: Ioana Nita

01.06.2012, 00:08 513

Subimboldul lui François Hollande, care a câştigat alegerile prezidenţiale din Franţa susţinând politici antiausteritate, liderii Uniunii Europene (UE) s-au angajat public în ultima lună să stimuleze creşterea economică. Însă recomandările Comisiei Europene (CE) făcute zonei euro au rămas în continuare axate pe austeritate şi critică puternic Franţa, scrie Financial Times.

CE a catalogat măsurile economice cu care este consolidat bugetul francez ca fiind "optimiste" şi a afirmat că planul prin care Franţa vrea să atingă ţinta de deficit bugetar pentru 2013 de 3% din PIB nu este suficient de clar. Comisia a atenţionat că "deficitul excesiv nu va fi corectat în 2013 decât dacă măsurile economice vor fi spe­cificate corespun­zător şi dacă vor fi imple­mentate şi alte măsuri adiţionale".

Evaluarea UE s-a bazat în mare parte pe programul de buget şi de reforme imple­mentat de predece­sorul lui Hollande, Nicolas Sarkozy. Pe de altă parte, CE laudă multe dintre reformele lui Sarkozy pe care actualul preşedinte se pregăteşte să le anuleze, precum creşterea limitei vârstei de pensionare la 62 de ani şi politica prin care unu din doi funcţionari civili care ies la pensie să nu fie înlocuit. Astfel, recoman­dările CE reprezintă o lovitură la adresa planurilor de creştere economică ale lui Hollande. Olli Rehn, oficial al CE responsabil cu politicile economice şi monetare din zona euro, a indicat că Parisul are de ales între a face reduceri drastice de cheltuieli bugetare şi a achita amenzile uriaşe cu care va fi sancţionat de Bruxelles. Până în prezent această ameninţare a fost făcută doar ţărilor mai mici din zona euro precum Belgia, Malta şi Cipru.

Hollande nu poate pune în aplicare planurile sale bugetare până după alegerile parlamentare de luna viitoare, cu toate că s-a angajat să atingă ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB cerută de UE. Preşedintele Franţei aşteaptă un raport cu privire la poziţia fiscală de la auditorul naţional, Curtea de Conturi, la sfârşitul lunii iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO