Business Internaţional

Iese Grecia din mlaştina economică? Atena şi-a propus să scape înainte de termen de împrumutul de la FMI

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras

Autor: Catalina Apostoiu

03.04.2019, 00:03 564

Ţara a revenit cu succes pe pieţele de obligaţiuni internaţionale, iar acesta nu este singurul semn al îmbunătăţirii imaginii ţării în ochii investitorilor. Piaţa sa bursieră înregistrează de asemenea o revenire puternică. Indicele ASE afişează o creştere de 22% de la minimul atins pe 20 noiembrie şi a înregistrat cea mai bună performanţă din rândul burselor europene în acest an, cu o creştere de 18%, comparativ cu un avans de 12,8% pentru Euro Stoxx 50. Acum, Grecia ar intenţiona să ramburseze anticipat o parte din creditele acordate de către FMI, o modalitate de a demonstra că a făcut un nou pas către normalitate economică.

Mai mulţi indicatori macroeconomici par să sugereze că Grecia a lăsat în urmă ce a fost mai greu.

Creşterea PIB-ului, datorată unui avans puternic al exporturilor şi turismului, reducerea şomajului şi o redresare fiscală majoră au determinat agenţiile de rating de credit să crească ratingul Greciei în ultimele luni.

La câteva zile după ce Moody’s i-a majorat ratingul de credit, Grecia a vândut la începutul lunii martie obligaţiuni pe 10 ani pentru prima dată de la criza datoriilor din zona euro.

Participanţii la piaţă spun că Grecia nu avea nevoie să emită titluri de datorie pentru că deţine rezerve adecvate de lichiditate, ceea ce sugerează că mişcarea a fost parte a unei strategii de restabilire treptată a prezenţei sale pe pieţele internaţionale de capital, potrivit Marketwatch.

Cât priveşte planurile Greciei de a-şi rambursa o parte din împrumuturile luate de la Fondul Monetar Internaţional înainte de maturitate, acestea s-ar putea materializa în curând, scrie Bloomberg.

Plata în avans a unor credite scumpe către FMI reprezintă o ambiţie veche a guvernului grec, în condiţiile în care acesta se luptă să-şi reducă costurile de refinanţare a datoriilor. Planurile sunt aduse în discuţie în condiţiile în care ţara se apropie de realizarea unui prim set de angajamente post-bailout care ar putea permite deblocarea unor ajutoare de aproximativ 1 miliard de euro.

Guvernul premierului Alexis Tsipras nu a depus o cerere oficială către FMI cu privire la plata anticipată, dar acesta analizează un astfel de pas, susţin doi oficiali greci.

O astfel de plată ar reduce obligaţiile Greciei pe anii următori din moment ce o parte din aceste credite sunt mai scumpe decât fondurile de bailout primite din partea zonei euro, depăşind în acelaşi timp costul unor noi finanţări de pe pieţe.

Planul ar avea însă nevoie de undă verde din partea zonei euro, iar acest lucru nu este sigur că se va întâmpla.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO