Business Internaţional

ifo Institut: Germania avansează în recesiune. O lipsă de încredere a industriaşilor atât de puternică nu a mai fost întâlnită în vremea Germaniei reunificate

ifo Institut: Germania avansează în recesiune. O lipsă...

Autor: Iulian Anghel

19.03.2020, 12:14 239

Sentimentul negativ în privinţa evoluţiei afacerilor, întâlnit în rândul managerilor germani, s-au agravat dramatic. Indicele preliminar <ifo Business Climate Index> al ifo Institut a scăzut de la 96 puncte în februarie la 87,7 puncte, în martie. Avem de-a face cu cea mai mare scădere din 1991 încoace, iar punctajul este la cel mai de jos nivel din august 2009, arat Institutul de Cercetări Economice, ifo Institut, cel mai influent think-tank de cercetare a economiei din Germania. Indicele său lunar <ifo Business Climate Index> măsoară încredera industriaşilor germani în economie, indicatorul oferind o imagine asupra evoluţiei businessului.

„În special, aşteptările companiilor s-au întunecat ca niciodată. Evaluările situaţiei actuale s-au agravat considerabil. Economia germană avansează în recesiune”, arată datele ifo.
Potrivit sonajului efectuat între 2 şi 18 martie, în industria prelucrătoare, indicele privind climatul de afaceri
a scăzut la cel mai de jos nivel din august 2009. Dar niciodată în istoria Germaniei reunificate acesta nu a scăzut atât de abrupt.

În sectorul serviciilor, indicatorul a înregistrat cea mai mare scădere din toate timpurile, dar aceste date au fost înregistrate pentru prima dată în 2005 (ifo ia pulsul industriei de 70 de ani).
În comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, indicatorul climatului de afaceri s-a prăbuşit. Aşteptările au scăzut la cel mai redus nivel de la reunificarea Germaniei.
În construcţii, indicele a scăzut relativ moderat. Evaluările situaţiei actuale sunt încă pozitive. Cu toate acestea, perspectivele s-au agravat, arată sondajul ifo Institut.
Economia Germaniei a crescut cu 0,6% în 2019, sub media UE de 1,5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO